Πολιτική
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2002 15:26

Η πρόταση του ΚΕΠ για μεικτό ασφαλιστικό σύστημα

Με αφορμή την κατάθεση του πακέτου προτάσεων που απέστειλε ο υπουργός Εργασίας προς τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το «Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών» παρουσιάζει την πρότασή του για μεικτό ασφαλιστικό σύστημα και απορρίπτει το αμιγώς διανεμητικό «γιατί είναι καταδικασμένο σε χρεοκοπία εξαιτίας της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού» ενώ απορρίπτει και το αμιγώς ανταποδοτικό κεφαλαιοποιητικό, «γιατί έχει υπερβολικό ρίσκο».

Το σύστημα που προτείνει στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

α) Εξασφάλιση βασικής εθνικής σύνταξης που αποδίδεται σε κάθε πολίτη στα 65 χρόνια ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι τεκμηριώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

β) Διανεμητικό σύστημα, που θα λειτουργεί με εισφορές εργοδοτών και ασφαλισμένων χωρίς κρατική επιχορήγηση.

γ) Ανταποδοτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα βασίζεται σε εισφορές εργοδοτών και κυρίως εργαζομένων, υπόκειται σε διαχείριση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και κρατικών ασφαλιστικών ταμείων.

δ) Ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα βασίζεται σε θέσπιση κινήτρων, όπως φοροαπαλλαγές και άλλα, με σκοπό την αποταμιευτική τάση των πολιτών προς ιδιωτικά ατομικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.