Κόσμος
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2002 08:08

Να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος συμφώνησαν ΟΗΕ και ΗΠΑ

Μία απρόσμενα σημαντική απόφαση, που για πρώτη φορά υπογράφεται από τις ΗΠΑ, υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και περιλαμβάνει την έκφραση και το «όραμα» ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ, διαθέτοντας ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα.

Οπως μετέδωαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ήταν η πρώτη απόφαση για τη Μέση Ανατολή που εγκρίνει το Συμβούλιο από τον Οκτώβριο του 2000 και η πρώτη στην πρόσφατη ιστορία η οποία αφορά την περιοχή και προσυπογράφεται κι από τις ΗΠΑ, οι οποίες στο παρελθόν είχαν ασκήσει το δικαίωμα του βέτο για να σταματήσουν τις αποφάσεις που προωθούσαν τα αραβικά έθνη.

Η απόφαση εγκρίθηκε με πλειοψηφία 14-0, με τη Συρία να απέχει. Στην απόφαση το Συμβούλιο επί λέξει «επιβεβαιώνει το όραμα για την περιοχή, όπου δύο κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, θα ζούν πλάϊ-πλάϊ μέσα σε ασφαλή και αναγνωρισμένα σύνορα».

Οπως τόνισε Αμερικανός αξιωματούχος, η συγκεκριμένη φράση είναι δανεική από μία αποστροφή λόγου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.