Κόσμος
Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2002 09:55

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η βία στη Μέση Ανατολή

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ βρίσκονται οι παλαιστινιακές περιοχές καθώς χιλιάδες Iσραηλινοί στρατιώτες και εκατονταδες άρματα μάχης παραμένουν από χθες σε παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο νέας στρατιωτικής επιχείρησης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη των τελευταίων 20 ετών. Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε συγκρούσεις και σήμερα το πρωϊ σκοτώθηκε στη Ραμάλα ο Αμπού Φαντίχ, υπαρχηγός της «Δύναμης 17», κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ, ο Φαντίχ εθεωρείτο από το Ισραήλ ως ο επικεφαλής του πυρήνα των μαχητών Τανζίμ, μίας ανεξάρτητης ένοπλης οργάνωσης που ανήκει στο κίνημα Φατάχ του Αραφάτ, και είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία τουλάχιστον 15 Ισραηλινών.

Ελπίδες για τον τερματισμό της κρίσης δημιούργησε πάντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που υιοθέτησε σήμερα τα ξημερώματα την απόφαση υπ' αριθ. 1397 που επιβεβαιώνει «το όραμα για την περιοχή, όπου δύο κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, θα ζούν πλάι πλάι μέσα σε αναγνωρισμένα και ασφαλή σύνορα».

Η απόφαση εγκρίθηκε με πλειοψηφία 14-0, με αποχή της Συρίας. Ηταν η πρώτη απόφαση για τη Μέση Ανατολή που εγκρίνει το Συμβούλιο από τον Οκτώβριο του 2000 και η πρώτη στην πρόσφατη ιστορία η οποία αφορά την περιοχή και προσυπογράφεται κι από τις ΗΠΑ, η οποία στο παρελθόν είχε ασκήσει βέτο για να σταματήσει τις αποφάσεις που προωθούσαν τα αραβικά έθνη.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζων Νεγκρεπόντε, δήλωσε, ότι η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον είχε στόχο να δώσει ώθηση στην ειρηνευτική αποστολή του Αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι που φθάνει αύριο στην περιοχή.

Ο Παλαιστίνιος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Νάσερ αλ Κίντουα τόνισε ότι η απόφαση «θα βοηθήσει την κατάσταση στην περιοχή», ενώ ο ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Γέχουντα Λάνκρι, χαρακτήρισε την απόφαση «καινοτομία για το Ισραήλ» και εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποστολή Ζίνι θα συμβάλει στην κατάπαυση του πυρός και στην επανάληψη του ειρηνευτικού διαλόγου.

Ο αντιπρόσωπος της Συρίας, Μιχάηλ Γουέμπε, που απείχε από την ψηφοφορία υποστήριξε πάντως ότι η απόφαση «είναι αδυναμη και δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες του προβλήματος που είναι η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών». Ο Σύρος πρεσβευτής τόνισε ότι η Δαμασκός αποφάσισε να απέχει αντί να καταψηφίσει το κείμενο επειδή «δεν ήθελε να διασπάσει την ενότητα του Συμβουλίου».

Ο γραμματέας της παλαιστινιακής κυβέρνησης Αχμεντ Αμπντελ Ραχμάνε χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως μία «πρόοδο». «Πρόκειται για μία πρόοδο για την αντίσταση του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Αμπντελ Ραχμάνε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, Αλ Τζαζίρα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το κείμενο αυτό αποτελεί «μία ισχυρή διεθνή υποστήριξη προς τη θαρραλέα αντίσταση του παλαιστινιακού λαού απέναντι στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ».

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, είχε ζητήσει χθες από τον πρωθυπουργό του Ισράηλ, Αριέλ Σαρόν και τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, να οδηγήσουν το λαό τους και πάλι στο δρόμο της ειρήνης.