«Μέτωπο» κατά της διαφθοράς ανοίγει η κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδης, μετά τη διυπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση του φαινομένου στο δημόσιο τομέα.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι οι εξής:
1. Υποθέσεις διαφθοράς θα εκδικάζονται με απόλυτη προτεραιότητα υποχρεωτικά εντός τριμήνου από την αμετάκλητη παραπομπή στο ακροατήριο σε πρώτο βαθμό και εντός εξαμήνου από την τυχόν άσκηση ένδικου μέσου σε δεύτερο βαθμό.
2. Διασφαλίζεται η δυνατότητα του πολίτη σε περίπτωση δωροδοκίας ή εκβίασης, να απευθύνεται άμεσα στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.
3. Οσον αφορά το «πόθεν έσχες», η δήλωση θα κατατίθεται στο εξής μαζί με τη φορολογική δήλωση, μέσω του TAXIS. Το «πόθεν έσχες» επεκτείνεται σε όλα τα διευθυντικά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, του δημοσίους υπαλλήλους που κατέχουν θέση ευθύνης σε ευαίσθητες υπηρεσίες, ενώ περιλαμβάνει και το χώρο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
4. Αναβαθμίζονται τα Σώματα Επιθεώρησης και ενισχύονται οι διωκτικοί μηχανισμοί. Το ΣΕΕΔΔ ενισχύεται με εισαγγελικό λειτουργό για να εποπτεύει κρίσιμες έρευνες και να διασφαλίζεται η δίωξη. Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΕΔΔ, εφόσον προκύπτουν στοιχεία, έχει δικαίωμα να διατάξει τη διεξαγωγή ΕΔΕ.
5. Ενισχύονται οι προληπτικοί έλεγχοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση, την κατασκευή έργων, τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων.
6. Οσον αφορά την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού τζόγου, ολοκληρώνεται εντός των ημερών η νομοθετική ρύθμιση με την οποία θέτονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, προσδιορίζονται οι κυρώσεις κλπ.
7. Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προωθείται ειδικότερο πλαίσιο και άλλων περιπτώσεων οικονομικού εγκλήματος, όπως η λειτουργία των υπεράκτιων επιχειρήσεων.