Κόσμος
Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2002 11:27

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στη Βαρκελώνη

ΑΡΙΧΙΣΑΝ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ πριν από περίπου μία ώρα (10:15' ώρα Ελλάδας) οι εργασίες της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η σύνοδος αυτή είναι αφιερωμένη κυρίως στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «15» θα αρχίσουν τις εργασίες τους τους συζητώντας τη γενική οικονομική κατάσταση, μετά την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ. Το μεσημέρι στις εργασίες τους θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των 13 υποψηφίων προς ένταξη χωρών για να συζητήσουν το θέμα της οικονομικής ενσωμάτωσής τους στην Ευρωπαϊκή Ενωσης. Οι «15» θα δεχθούν εξάλλου το μεσημέρι τους προέδρους της Γιουγκοσλαβίας και του Μαυροβουνίου Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα και Μίλο Τζουκάνοβιτς που χθες υπέγραψαν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμφωνία για το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας. Το απόγευμα θα συζητηθούν διεθνή θέματα με πρώτα στην ημερήσια διάταξη το Μεσανατολικό και την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολλές διαδηλώσεις, τις οποίες έχουν οργανώσει κυρίως κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης. Στους δρόμους της Βαρκελώνης έχουν αναπτυχθεί περίπου 8.500 αστυνομικοί που έχουν δημιουργήσει έναν κλοιό ασφαλείας γύρω από το Μέγαρο των Συνεδρίων όπου συναντώνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι εργασίες της συνόδου κορυφής θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι.