H ελαιοκράμβη, τα ζαχαρότευτλα και το καλαμπόκι -τρία από τα βασικότερα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα- έχουν αρκετές ως πολλές πιθανότητες να μεταφέρουν γενετικό υλικό από καλλιέργεια σε καλλιέργεια ή σε άγρια φυτά, επισημαίνεται σε έκθεση ειδικών της Ευρωπαικής Ενωσης. Αντίθετα είναι σχεδόν απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο με τις πατάτες, το σιτάρι και το κριθάρι.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) εξέτασε έξι είδη μεταλλαγμένων προϊόντων για να διαπιστώσει το βαθμό της διασταυρωτής επικονίασης μεταξύ αυτών και γειτονικών καλλιεργειών οργανικών προϊόντων, αλλά και άγριων φυτών.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται πως είναι πιθανό να υπάρχει μεταβίβαση γονιδίων και σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο τελικά να απομονωθούν οι καλλιέργειες.