Πολιτική
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2002 18:32

ΚΕΠ: Υπάρχουν περιθώρια για λύση στο θέμα του ευρωστρατού

Σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βαρκελώνης για τον ευρωστρατό, το Κίνημα Ελεύθερων Πολιτών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βαρκελώνης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα του ευρωστρατού, χωρίς όμως να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει η ίδια κυβέρνηση, δηλαδή να μην ληφθεί υπ’ όψιν το βρετανικό κείμενο, το οποίο η Ελλάδα είχε χαρακτηρίσει ως «εξωθεσμικό», στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν, το Δεκέμβριο 2001.

Αντίθετα, με την απόφαση της Βαρκελώνης, το «εξωθεσμικό» αυτό κείμενο έλαβε την μορφή επίσημου θεσμοθετημένου κειμένου. Διότι, με την συναίνεση της Ελλάδας, προφανώς κατόπιν πιέσεων, αποτελεί πλέον τη βάση για τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, τον Υπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε για την ΚΕΠΑΑ και από τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών. Συζητήσεις, τις οποίες θα προετοιμάσουν, μέσα στο ίδιο πλαίσιο, εκπρόσωποι της Ισπανικής Προεδρίας και του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Θα ανέμενε κανείς από τον κύριο Πρωθυπουργό να επιτύχει μια θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό, υψίστης στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Η αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αδιαμφισβήτητη και οι απαιτήσεις για εμπλοκή της Τουρκίας στην επιχειρησιακή ετοιμότητά της, δεν είναι μόνο παράλογες, και αναντίστοιχες με το κοινοτικό κεκτημένο και την κοινοτική αλληλεγγύη, αλλά είναι και αντίθετες με τα εθνικά μας συμφέροντα. Ωστόσο, με κατάλληλους χειρισμούς η κυβέρνηση έχει ακόμα περιθώρια, να διαπραγματευθεί μια λύση στο θέμα του ευρωστρατού, που θα συνάδει με τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας».