Κόσμος
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2002 10:38

Στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ, η οργάνωση Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Αξα

Επίσημως στον αμερικανικό κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων θα εγγραφεί την ερχόμενη Τετάρτη η παλαιστινιακή οργάνωση Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Αξα, που συνδέεται με την Αλ Φατάχ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του State Department. Η απόφαση αυτή, που γνωστοποιήθηκε χθες στο αμερικανικό Κογκρέσσο θα τεθεί σε ισχύ την προσεχή Τετάρτη 27 Μαρτίου, λόγω της αναγκαίας επταήμερης νομικής καθυστέρησης μετά την ενημέρωση του Κογκρέσσου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Φίλιπ Ρίκερ.

Η οργάνωση Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Αλ Αξα θα είναι η 28η οργάνωση στον αμερικανικό κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων, ενώ η εγγραφή της σε αυτόν συνεπάγεται την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, όπως το πάγωμα των καταθέσεών της στις αμερικανικές τράπεζες και την απαγόρευση της εισόδου των μελών της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, θα έχει σήμερα το πρωϊ συνομιλίες στη Ραμάλα με τον Γιάσερ Αραφάτ προσπαθώντας να επαναφέρει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στο τραπέζι των συνομιλιών μετά την επίθεση αυτοκτονίας που έγινε χθες στο Κεντρική Ιερουσαλήμ. Μετά την επίθεση ο Αραφάτ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα λάβει άμεσα μέτρα για να σταματήσουν τέτοιες ενέργειες και ότι θα εργασθεί για να επιτύχει η μεσολαβητική προσπάθεια του Αντονι Ζίνι.

Το απόγευμα ο αμερικανός απεσταλμένος θα έχει επαφές με την ισραηλινή ηγεσία, που επέρριψε στον Αραφάτ όλες τις ευθύνες για τη συνέχιση των επιθέσεων αυτοκτονίας. «Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να συνεχίσει για πολύ την μονομερή προσπάθεια εφαρμογής του σχεδίου εκεχειρίας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Αριέλ Σαρόν.