Κόσμος
Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2002 19:55

Προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απηύθυνε σήμερα έκκληση για ένα νέο σύμφωνο υπέρ της ανάπτυξης, που θα θέτει ως προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας στις φτωχές χώρες τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν το καθήκον όχι μόνο να μοιράζονται τον πλούτο μας, αλλά επίσης να ενθαρρύνουν τις πηγές που παράγουν αυτόν τον πλούτο: την ελεύθερη οικονομία, την πολιτική ελευθερία, το Κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Μπους, στην ομιλία του ενώπιον της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για τη Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης που διεξάγεται στο Μοντερέι στο Μεξικό.

Ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τις επικρίσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν χορηγεί αρκετά χρήματα, τονίζοντας ότι σημασία έχουν τα αποτελέσματα και όχι το ύψος των πόρων που διατίθενται.

«Εδώ και δεκαετίες η επιτυχία της παροχής βοήθειας για την ανάπτυξη μετρούνταν μόνο με τους πόρους που είχαν ξοδευτεί και όχι με τα αποτελέσματα που είχαν επιτευχθεί. Ομως το να ξοδεύονται χρήματα για έναν στείρο υπερσυντηρητισμό παρέχει ελάχιστη βοήθεια στους φτωχούς και στην ουσία καθυστερεί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων», κατέληξε ο Μπους.