Πολιτική
Τρίτη, 26 Μαρτίου 2002 19:06

Κινητοποιήσεις και μηνύσεις για περικοπές πτήσεων ΟΑ

Μήνυση εναντίον της διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, αλλά και του διευθύνοντα συμβούλου Διονύση Καλόφωνου για παράβαση καθήκοντος θα υποβάλλουν την ερχόμενη Πέμπτη, οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», μετά την πρόσφατη διακοπή εννέα εβδομαδιαίων πτήσεων προς Αμστερνταμ, Παρίσι και Βρυξέλλες. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν και στα αρμόδια όργανα της ΕΕ σε μια προσπάθεια να ανακληθεί η απόφαση.

Επιπλέον, αρχίζουν από την Παρασκευή 5 Απριλίου κυλιόμενες στάσεις εργασίας οι ιπτάμενοι χειριστές της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας στη Θεσσαλονίκη, ενώ το Σωματείο Ιπτάμενων Φροντιστών και Συνοδών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας σε περίπτωση που εξαντληθούν όλα τα περιθώρια.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι παρέθεσαν τα επίσημα στοιχεία της εταιρείας, βάσει των οποίων, κατά το 2001 τα ποσοστά πληρότητας ήταν υψηλά στα δρομολόγια που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τη Στουτγκάρδη (72,96%), το Μόναχο (60,09%), το Βερολίνο (69,32%), το Αμστερνταμ (60,12%), το Παρίσι (55,31%), τις Βρυξέλλες (58,74%) και το Λονδίνο (89,85%).

Σε επιστολή του προς το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Δ. Καλόφωνος απορρίπτει τις κατηγορίες ότι η ΟΑ εγκαταλείπει τη Θεσσαλονίκη. Αφού σημειώνει την κρίση που γνώρισε ο τομέας των αερομεταφορών μετά την τρομοκρατική ενέργεια της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα αεροπορικές εταιρείες να κλείσουν και πάνω από 150.000 εργαζόμενοι να μείνουν στο δρόμο, τονίζει ότι η διοίκηση της Ολυμπιακής για να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα, πήρε δραστικά μέτρα περιορισμού των λειτουργικών της δαπανών, μειώνοντας προσωπικό και πτήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ετσι, στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος αποφάσισε να μειώσει τις πτήσεις από την Αθήνα κατά 17,2%, από την Θεσσαλονίκη κατά 8% και από το Ηράκλειο κατά 9,43%.

Ο κ. Καλόφωνος διαβεβαιώνει τέλος το δημοτικό συμβούλιο, ότι η Θεσσαλονίκη ήταν και παραμένει στο επίκεντρο των επιχειρησιακών σχεδιασμών της ΟΑ.