Κόσμος
Δευτέρα, 01 Απριλίου 2002 11:59

Ιράκ : «Οπλο» το πετρέλαιο για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή

Το κόμμα Μπάαθ του Ιράκ κάλεσε σήμερα τις αραβικές χώρες να χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο ως όπλο εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών για την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών. Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βαγδάτη το Μπάαθ απευθύνει έκκληση στις αραβικές χώρες «να χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο ως όπλο στη μάχη... σε διαφορετική περίπτωση θα μεταβληθεί σε βάρος που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ταπείνωση».

Οι αραβικές χώρες που εξασφαλίζουν περισσότερο από το 50% της τροφοδοσίας του κόσμου σε πετρέλαιο δεν έχουν χρησιμοποιήσει μετά την κρίση του 1973 το όπλο του πετρελαίου, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια. Η ανακοίνωση αναφέρεται στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών «εχθρού και εταίρου του σιωνισμού». Η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών οργανώθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της αμερικανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει το Μπάαθ. «Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η εκδίωξη των κατακτητών και η απελευθέρωση της Παλαιστίνης από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ιορδάνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μπάαθ.

Χθες, ο Ιρακινός πρόεδρος Σαντάμ Χουσεϊν, δήλωσε ότι, οι αραβικές χώρες μπορούν να θέσουν τέλος στην ισραηλινή επίθεση στη Δυτική Οχθη με την απειλή οικονομικών κυρώσεων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.