Κόσμος
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2002 08:16

Οργάνωση Ισλαμικής Διάσκεψης : «Δεν είναι τρομοκράτες οι Παλαιστίνιοι βομβιστές»

Οι χώρες της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης (OCI), που συνέρχονται στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, αρνήθηκαν σήμερα να χαρακτηρίσουν «τρομοκράτες» τους Παλαιστινίους βομβιστές αυτοκτονίας και εξέπεμψαν έμμεση προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ενάντια σε κάθε πιθανή επίθεση κατά του Ιράκ.

Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι θέσεις αυτές εκφράζονται στην τελική διακήρυξη της έκτακτης συνόδου της διάσκεψης για την τρομοκρατία, που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ή αντιπροσώπων τους.

Το ανακοινωθέν απορρίπτει «κάθε προσπάθεια που συσχετίζει ισλαμικά κράτη, ή την παλαιστινιακή και λιβανέζικη αντίσταση με την τρομοκρατία». Οι συνυπογράφοντες καυτηριάζουν επίσης, σε μία προφανή νύξη για το ενδεχόμενο αμερικανικής επίθεσης στο Ιράκ, «κάθε μονομερή πράξη που θα αναληφθεί ενάντια σε μία ισλαμική χώρα με το πρόσχημα του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Η τελική διακήρυξη εκφράζει επίσης έκκληση για μία σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών με προοπτική να «διατυπώσει μία κοινή κι οργανωμένη απάντηση της διεθνούς κοινότητας προς την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και τις εκφάνσεις της».

«Η διακήρυξη της Κουάλα Λουμπούρ καταδεικνύει την κοινή μας απάντηση για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να δοθεί απάντηση στις προκλήσεις που πλήττουν τους μουσουλμάνους μετά τα επεισόδια της 11ης Σεπτεμβρίου», τόνισε στο πέρας της συνόδου ο Σαγιέντ Χαμίντ Αλμπάρ, υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας, της χώρας που φιλοξένησε τη σύνοδο.