Κόσμος
Τετάρτη, 03 Απριλίου 2002 19:56

Ο αμερικανικός Τύπος για το Μεσανατολικό

Ο αμερικανικός Τύπος δεν φαίνεται να συμφωνεί στο θέμα της αποστολής μιας αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση.

Για τον Τόμας Φρίντμαν των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπους δεν αντικρύζει κατάματα το παρόν δίλημμα: ότι δηλαδή ναι μεν το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από τα ανακαταληφθέντα εδάφη, αλλά παράλληλα και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι σε θέση να διοικήσουν τα εδάφη τους χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα ότι μελλοντικά δεν θα εκπορευτούν από εκεί βίαιες ενέργειες με στόχο τους Ισραηλινούς.

Ομως ο Φρίντμαν τονίζει επίσης ότι χωρίς μία στρατιωτική δύναμη υπό αμερικανική ή ΝΑΤΟική ηγεσία στη Μέση Ανατολή, ο Οσάμα μπιν Λάντεν μπορεί να πετύχει το στόχο του, της σύγκρουσης των πολιτισμών.

Για τον αρθρογράφο των «Τάιμς της Ουάσινγκτον» ο Γιάσερ Αραφάτ προσκαλώντας στην περιοχή αμερικανική στρατιωτική δύναμη, θέλει απλώς να προστατεύσει το τρομοκρατικό δίκτυό του και να θέσει τη δύναμη στο κέντρο του χάους που ο ίδιος δημιούργησε.

Από την πλευρά της η «Ουάσινγκτον Ποστ» επισημαίνει στην αρθογραφία της ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ενιαία στάση στο ζήτημα αυτό, με τον υπουργό Εξωτερικών Πάουελ να δηλώνει ότι η ισραηλινή ανακατάληψη εδαφών είναι μάταιη ενέργεια, και τον πρόεδρο Μπους να την επικροτεί περισσότερες της μιας φορές.