Κόσμος
Πέμπτη, 04 Απριλίου 2002 11:54

Την έγκριση του Ισραήλ για να δει τον Αραφάτ, περιμένει ο Αντονι Ζίνι

Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν πρόκειται να συναντήσει σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, στρατηγός Αντονι Ζίνι, και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου του Ισραήλ, θα του επιτραπεί να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ. Ο ίδιος εκπρόσωπος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν θα επιτραπεί στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που φθάνει σήμερα στην Ιερουσαλήμ να συναντηθεί με τον Αραφάτ.

«Ο Αντονι Ζίνι, ο οποίος προσπαθεί να επιτύχει κατάπαυση του πυρός, θα συναντηθεί εντός της ημέρας με τον πρωθυπουργό και πιθανότατα θα λάβει την άδεια να συναντηθεί με τον Αραφάτ», είπε ο Iσραηλινός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα βοηθήσει στην επιτυχία της αποστολής Ζίνι. Στόχος του Αμερικανού απεσταλμένου είναι να συζητήσει τους όρους για τον τερματισμό της βίας από την παλαιστινιακή πλευρά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στο μεταξύ, Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες δήλωσε σήμερα στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει στον Αντονι Ζίνι να συναντήσει τον Γιάσερ Αραφάτ. «Θα προσπαθήσει να επιτύχει εκεχειρία και πρέπει να του επιτρέψουμε να συνεχίσει την αποστολή του», είπε. Για το ενδεχόμενο συνάντησης της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Παλαιστίνιο ηγέτη ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου είχε δηλώσει νωρίτερα : «Δεν θα επιτρέψουμε στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία να σπάσει την απομόνωση που επιβάλλουμε στον Αραφάτ. Οι Ευρωπαίοι έχουν ως μόνο στόχο να προσφέρουν ένα δημόσιο βήμα στον Αραφάτ και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».