ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΕΙ όλες του τις δυνάμεις από τη Ραμάλα και τις άλλες παλαιστινιακές πόλεις που κατέλαβε πρόσφατα, κάλεσε το Ισραήλ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην περιοχή ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, προκειμένου να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της βίας.
Στο διάγγελμά του ο κ. Μπους ζήτησε από την ισραηλινή κυβέρνηση να σεβαστεί τον παλαιστινιακό λαό και επανέλαβε ότι το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος μπορεί να υπάρξει ως βιώσιμη οντότητα μόνο δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ, που θα είναι αναγνωρισμένο από τον αραβικό κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τον Γιάσερ Αραφάτ, γιατί όπως είπε, έχει αποφύγει να καταδικάσει δημόσια την τρομοκρατία. «Η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα είναι αποτέλεσμα της δικής του στάσης και συμπεριφοράς», είπε ο Τζωρτζ Μπους, ζητώντας να σταματήσουν οι παλαιστινιακές επιθέσεις. Κάλεσε επίσης τη Συρία και το Ιράν να μείνουν έξω από τη σύγκρουση.
Την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου να στείλει τον Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή εξέφρασε με ομόφωνο ψήφισμά του τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αξίωσε από το Ισραήλ να αποσύρει χωρίς καθυστέρηση τις δυνάμεις του από τα παλαιστινιακά εδάφη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη νέα επιδείνωση της κατάστασης και ζητά την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 1402, που προβλέπει την ουσιαστική κατάπαυση του πυρός παράλληλα με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Πριν από την ψηφοφορία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επέκρινε το Ισραήλ για τη στάση του, τόνισε ότι είναι μεγάλο λάθος για την πιο ισχυρή πλευρά να πιστεύει ότι μόνο με την ισχύ θα υποχρεώσει την πιο αδύναμη πλευρά να υποκύψει, και χαρακτήρισε απερισκεψία κάθε σκέψη για νέα εξορία του Αραφάτ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, χαρακτήρισε άσκοπες τις πολιτικές διαβουλεύσεις που προωθεί η Ουάσινγκτον και επεσήμανε στον Αμερικανό απεσταλμένο στην περιοχή, στρατηγό Αντονι Ζίνι, ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου το Ισραήλ κατατροπώσει την τρομοκρατία. Ο Σαρόν, είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κόλιν Πάουελ.
Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ με δήλωσή του που διάβασε στο CNN, o Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, αποδέχεται χωρίς όρους τις προτάσεις του Αμερικανού προέδρου για αποχώρηση των Ισραηλινών, κήρυξη εκεχειρίας και έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Την ίδια ώρα, διχασμένη εμφανίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Αμυνας Μπέντζαμιν Μπεν Ελιέζερ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα λάβει μέρος στις αμερικανικές προσπάθειες για επίτευξη εκεχειρίας και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενώ η υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο στρατός δεν πρόκειται να αποσυρθεί εάν δεν επιτευχθεί πρώτα εκεχειρία.
Την ικανοποίησή του για το διάγγελμα Μπους εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι.
Συγκεχυμένες στο μεταξύ παραμένουν οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στον Ναό της Θείας Γέννησης στη Βηθλεέμ, όπου παραμένουν 200 Παλαιστίνιοι, καθώς δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στους δημοσιογράφους. Οπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τέσσερις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ στον χώρο γύρω από την εκκλησία, η οποία είναι περικυκλωμένη από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντηση με τον Δανό ομόλογό του, τόνισε ότι χρειάζεται πίεση προς το Ισραήλ, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ενημερώνοντας τη Βουλή, προανήγγειλε την αποστολή Ελλήνων διπλωματών στις αραβικές χώρες, και το Ισραήλ, καθώς και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.