Κόσμος
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2002 07:52

Αλληλοκατηγορούνται Συρία και Ισραήλ για την ένταση στην κοιλάδα Σεμπάα, ανησυχεί ο Κόφι Ανάν

Κατηγορίες αντάλλαξαν η Συρία και το Ισραήλ στα Ηνωμένα Εθνη με αφορμή την ένταση στα σύνορά τους με το Λίβανο, για την οποία ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Κόφι Αναν, επέρριψε ευθύνες στους αντάρτες της Χεζμπολάχ. Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Κόφι Αναν δεν έκρυψε την ανησυχία του για τη δημιουργία νέου μετώπου στην λεγόμενη «μπλε γραμμή», το όριο που χάραξε ο ΟΗΕ μετά την αποχώρηση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων από το Νότιο Λιβανο, τον Μάϊο του 2000. Ανησυχίες που εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Ο Λίβανος και η Συρία έχουν εκφράσει ενστάσεις για την «μπλε γραμμή», υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, για την οποία ο Κόφι Αναν παραδέχθηκε ότι αποτελεί τμήμα της Συρίας.

«Πρέπει να καταστεί σαφές στη Χεζμπολάχ και στους άλλους που μπορεί να εμπλέκονται στις επιθέσεις κατά μήκος της μπλε γραμμής, είτε στο Βόρειο Ισραήλ, είτε στο κατεχόμενο συριακό έδαφος, ότι συνιστούν παραβιάσεις των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν είναι αποδεκτές» ,δήλωσε ο Κόφι Αναν. «Φαίνεται πως καταβάλονται προσπάθειες από στα εδάφη του Λιβάνου για να προκληθεί αστάθεια κατά μήκος της μπλε γραμμής», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Γεχούντα Λανκρί, κατηγόρησε τη Συρία, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, για παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ με την υποστήριξη, που κατά το Ισραήλ, παρέχει στις «παράνομες επιθέσεις» της Χεζμπολάχ, τις τελευταίες έξι ημέρες. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης υποστήριξε ότι είναι επιβεβλημένο να αναλάβει δράση το Συμβούλιο Ασφαλείας για να υποχρεωθούν ο Λίβανος, η Συρία και το Ιράν να σταματήσουν «τις παράνομες τρομοκρατικές ενέργειες». Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι το Ιράν χρηματοδοτεί τους αντάρτες της Χεζμπολάχ.

Απαντώντας, ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ, Μιχαήλ Ουέχμπε δήλωσε ότι όλοι γνωρίζουν τη «σημαντική συνεισφορά» της συριακής αντιπροσωπείας στις εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας αφ'ότου έγινε μέλος, τον Ιανουάριο. Ο Σύρος διπλωμάτης κατήγγειλε μάλιστα ότι «καθημερινώς γίνονται παραβιάσεις του εναέριου χώρου για να τρομοκρατηθούν οι Λιβανέζοι πολίτες».

Ο Κόφι Αναν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους προέδρους του Λιβάνου, Εμίλ Λαχούντ και της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ, στους οποίους εξέφρασε την ανησυχία του, μετά τις εκκλήσεις του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, που υποστήριξε ότι οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ μπορεί να έχουν οδυνηρές συνέπειες.