Κόσμος
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2002 08:59

Η Ιορδανία για την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Οι αμερικανικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή μπορεί να αποδειχθούν «μία χαμένη μάχη», εάν η Ουάσινγκτον δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της περιοχής, προειδοποίησε Ιορδανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο πρίγκηπας Ελ Χασάν Μπιν Ταλάλ, αδελφός και σύμβουλος του βασιλιά Χουσεϊν δήλωσε, ότι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στην επικείμενη επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να αντιμετωπίσει επί της ουσίας τις ρίζες της τρομοκρατίας, όπως είναι η φτώχεια. «Εάν οι πρωτοβουλίες στην περιοχή περιορισθούν στις εκκλήσεις για εκεχειρία», δήλωσε ο 55χρονος πρίγκηπας, «νομίζω ότι δίνουμε μία μάχη που είναι χαμένη».

Ο πρίγκηπας Ελ Χασάν, ο οποίος στη δεκαετία του '90 είχε εργασθεί υπέρ της προσέγγισης της Ιορδανίας με το Ισραήλ, επισήμανε ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής απειλούνται με αστάθεια «βαλκανικού τύπου», την οποία τροφοδοτεί η λαϊκή οργή εξ αιτίας της κλιμακούμενης βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Ιορδανός αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Τζωρτζ Μπους στέλνοντας στην περιοχή τον Κόλιν Πάουελ, αλλά επισήμανε ότι η βιώσιμη σταθερότητα θα επιτευχθεί μόνον εφ'όσον υιοθετηθεί μία νέα καθοδηγητική στρατηγική για την περιοχή ως σύνολο. «Πρέπει να αναγνωρίζουμε τη σημασία της μέγιστης ασφάλειας για το Ισραήλ, αλλά παράλληλα και τη σημασία της μέγιστης ανθρώπινης αξιοπρέπειας για τους γείτονες του Ισραήλ», τόνισε ο Ιορδανός πρίγκηπας. «Γιατί εξακολουθούμε να αγνοούμε το γεγονός ότι η φτώχεια τροφοδοτεί τον εξτρεμισμό, τον οποίον όλοι φοβόμαστε», αναρωτήθηκε ο πρίγκηπας Ελ Χασάν, ο οποίος θα μιλήσει ενώπιον της εδρεύουσας στην Ουάσινγκτον τριμερούς επιτροπής το Σαββατο-Κύριακο, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να δοθούν λύσεις στα ζητήματα της ύδρευσης, της ενέργειας και της μείωσης του εισοδήματος, που απασχολούν τους λαούς της Μέσης Ανατολής.