Κόσμος
Τρίτη, 09 Απριλίου 2002 07:15

Αρχισε τις πρώτες πρωϊνές ώρες η αποχώρηση των Ισραηλινών από Τουλκαρέμ και Καλκίλια

ΑΡΧΙΣΕ τις πρώτες πρωϊνές ώρες η αποχώρηση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού από τις πόλεις της Δυτικής Οχθης Τουλκαρέμ και Καλκίλια, που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Αμυνας της χώρας, μετά τις συνεχείς πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους, αλλά και τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα πάντως, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν με άρματα μάχης στην αυτόνομη παλαιστινιακή ζώνη της Ραφάα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, όπου άνοιξαν πυρ και τραυμάτισαν έναν άνθρωπο, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είναι μία αρχή, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέϊσερ, για την αποχώρηση των Ισραηλινών από τις δύο πόλεις της Δυτικής Οχθης, και ζήτησε από όλες τις πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Ο επικεφαλής του State Department Kόλιν Πάουελ από το Μαρόκο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, χαρακτήρισε την κίνηση των Ισραηλινών ενθαρρυντική, αλλά όχι αρκετή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, σε συνέντευξή του στο BBC, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα χαλαρώσει τον αποκλεισμό του Γιάσερ Αραφάτ, επιτρέποντας έτσι τη συνάντησή του με τον Κόλιν Πάουελ.