Κόσμος
Τρίτη, 09 Απριλίου 2002 17:03

Πλήγματα στον ανθρωπισμό

Τουλάχιστον 3.048 άτομα εκτελέστηκαν σε 31 χώρες το 2001, αριθμός υπερδιπλάσιος απο τους 1.457 που είχαν εκτελεστεί το 2000, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Στην ανακοίνωση της εδρεύουσας στο Λονδίνο διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης απευθύνεται έκκληση προς την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να καταδικάσει τη θανατική ποινή κατά την ετήσια σύνοδό της, που πραγματοποιείται στην Γενεύη, και να ζητήσει ένα διεθνές μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Οπως παρατηρείται στην ανακοίνωση, η μεγάλη αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της χρήσης της θανατικής ποινής στην Κίνα στο πλαίσιο της εκστρατείας καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Επισημαίνεται ακόμη ότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν μόνο περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί από την οργάνωση.

«Είναι αδύνατο να έχουμε μία συνολική εικόνα επειδή πολλές χώρες σκόπιμα αποκρύπτουν τον πραγματικό αριθμό των εκτελεσθέντων», υπογραμμίζεται και προστίθεται ότι τουλάχιστον 5.265 ανθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 68 χώρες κατά την διάρκεια του 2001.

«Οι κρατούμενοι καταδικάζονται σε θάνατο ύστερα απο δίκες που δεν είναι δίκαιες. Κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας, εκτελούνται άτομα που όταν είχαν διαπράξει κάποιο αδίκημα ήταν κάτω των 18 ετών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Στην Κίνα, από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2001, τουλάχιστον 1.781 άτομα εκτελέστηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της εγκληματικότητας. Στο Ιράν αναφέρθηκαν 139 εκτελέσεις, αλλά ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι μεγαλύτερος. Στην Σαουδική Αραβία αναφέρθηκαν 79 εκτελέσεις και στις ΗΠΑ 66.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, το 90% των περυσινών εκτελέσεων έχουν πραγματοποιηθεί στο Ιράν, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ. Στο τέλος του 2001 συνολικά 111 χώρες είχαν καταργήσει με νόμο ή στην πράξη την θανατική ποινή.