Πολιτική
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2002 07:13

Πρωτοβουλία Ελλάδας, Τουρκίας για το Μεσανατολικό

ΚΟΙΝΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ για το Μεσανατολικό αναλαμβάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδος, Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, οι οποίοι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν μαζί στο Ισραήλ. Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, οι κύριοι Παπανδρέου και Τζεμ, προγραμματίζουν να συναντηθούν με τον Αριέλ Σαρόν και τον Γιάσερ Αραφάτ, με στόχο να συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόνισε στη Βουλή ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις, ώστε ο Γιώργος Παπανδρέου να μεταβεί την Τρίτη στη Ραμάλα για να συζητήσει με τον Γιάσερ Αραφάτ, τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δήλωσε από τη Μαδρίτη ότι δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία για τον τερματισμό της αποστολής του στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος θα έχει σήμερα συνομιλίες στην ισπανική πρωτεύουσα με τον Κόφι Ανάν και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ρωσίας.

«Ο ισραηλινός στρατός μπορεί να απέσυρε τις δυνάμεις του από τις πόλεις Τουλκαρέμ και Καλκίλια, αλλά ωστόσο θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις του», επανέλαβε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, μετά τον θάνατο 13 στρατιωτών στη διάρκεια των μαχών στον πρσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν. Την ίδια ώρα κλιμακώνεται και η ένταση στα σύνορα Ισραήλ, Λιβάνου. Η οργάνωση Χεζμπολάχ έπληξε με οκτώ ρουκέτες από το έδαφος του Λιβάνου θέσεις ισραηλινών δυνάμεων στα υψίπεδα του Γκολάν. Ακολούθησε βομβαρδισμός από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία της πόλης Σάϊντα στη μεθόριο των δύο χωρών, ενώ ο στρατός του Λιβάνου απάντησε με αντιαεροπορικά πυρά.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χαρέτζ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σιμόν Πέρες, χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις σε στρατόπεδα προσφύγων της Τζενίν, «σφαγή», ενώ η παλαιστινιακή διοίκηση έκανε λόγο για βάρβαρες δολοφονίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων στο Πανεπιστήμιο Berkley της Καλιφόρνια, οι αρχές συνέλαβαν 79 άτομα που επιχείρησαν να καταλάβουν ένα κτίριο, ζητώντας από το Πανεπιστήμιο να σταματήσει τη συνεργασία του με εταιρείες που εκπροσωπούν ισραηλινά συμφέροντα. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στον Παναμά αλλά και στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας φοιτητής. Παλαιστίνιοι, κατέλαβαν χθες αργά το βράδυ για αρκετή ώρα τα γραφεία του βελγικού Ερυθρού Σταυρό στις Βρυξέλλες, για να καταγγείλουν όπως είπαν την παθητική και αρνητική στάση του οργανισμού στην σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, σε ένα πρώτο σχόλιο μετά την απόφαση του Σαντάμ Χουσεϊν να αναστείλλει για ένα μήνα τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ, δήλωσε ότι ο κόσμος δεν θα ακολουθήσει την πολιτική του Ιράκ για να υποστηρίξει το θέμα των Παλαιστινίων.