Κόσμος
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2002 12:45

Κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ε.Ε. και Ρωσίας για το Μεσανατολικό

Εκκληση στο Ισραήλ, για «άμεση αποχώρωση» των στρατευμάτων του από τα παλαιστινιακά εδάφη και για «τερματισμό των εχθροπραξιών» απηύθυναν σήμερα οιι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, από τη Μαδρίτη.

Οι τέσσερις πλευρές ζήτησαν την «άμεση εφαρμογή των αποφάσεων 1402 και 1403 του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ και απηύθυναν έκκληση για κατάπαυση του πυρός και για τον τερματισμό της βίας και των επιθέσεων στην Μέση Αντολή, πρόσθεσε ο Ανάν, διαβάζοντας κοινό ανακοινωθέν των ΗΠΑ, του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας.

Η ισραηλινή αποχώρηση θα πρέπει «να περιλαμβάνει τη Ραμάλα και το αρχηγείο του παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ», προστίθεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο διευκρινίζεται ότι οι τέσσερις πλευρές συμφώνησαν «να συντονίσουν τις ενέργειές τους στην Μέση Ανατολή». Επίσης καλούν τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ να καταβάλλει τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών και να χρησιμοποιήσει την εξουσία του για να πείσει τον παλαιστινιακό λαό ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε τρομοκρατική ενέργεια».

Το κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες που είχε στην Μαδρίτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Ρωσίας, Κόλιν Πάουελ, Τζουσέπ Πικέ και Ιγκόρ Ιβανώφ και με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας Χαβιέ Σολάνα.