Κόσμος
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2002 09:37

Στο Ισραήλ ο Κόλιν Πάουελ

Με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ Αντονι Ζίνι και τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ Σίμον Πέρες συναντήθηκε λίγο μετά την άφιξή του στο Ισραήλ, αργά χθες το βράδυ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ.

Οπως μετέδωσε η Ισραηλινή Ραδιοφωνία, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πέρες ο Πάουελ ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ όσο και στις αραβικές χώρες.

Σήμερα ο Πάουελ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατζάβ, με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και εκ νέου με τον Πέρες. Μετά τη συνάντησή του με τον Σαρόν θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιορδανία ο Κόλιν Πάουελ διαβεβαίωσε ότι στις συναντήσεις του με τον Σαρόν και τον Αραφάτ θα «κινηθεί επιθετικά», ώστε ν' «αρχίσει μία πολιτική διαδικασία». Στόχος μας, είπε ο Κόλιν Πάουελ, είναι «ν' αποδείξουμε στον Παλαιστινιακό λαό ότι υπάρχει ελπίδα για ένα δικό του κράτος, που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ». Πάντως απέφυγε να αναφερθεί στα συγκεκριμένα αιτήματα που θα παρουσιάσει στη σημερινή συνάντησή του με τον Αριέλ Σαρόν.

Την ώρα που ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφθανε στο Ισραήλ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχιζαν τις επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις της Ουάσινγκτον να αποσυρθεί ο στρατός από τις παλαιστινιακές περιοχές. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη Δυτική Οχθη, οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν την κωμόπολη Χαλίλ, κοντά στη Νάμπλους, όπου έγιναν πολλές συλλήψεις, ενώ στην Τζενίν ο στρατός ολοκληρώνει την κατάληψη του προσφυγικού καταυλισμού κάνοντας έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Τις τελευταίες ώρες ακούγονται μόνο σποραδικά πυρά, καθώς, όπως μετέδωσε η ισραηλινή ραδιοφωνία, ελάχιστοι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ισραηλινού στρατού, εκτοντάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ενώ οι Παλαιστίνιοι έχουν ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη να διερευνήσουν την κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό και κατηγορούν το Ισραήλ ότι διέπραξε σφαγές στην περιοχή.

Στη Γάζα, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών με ισραηλινούς στρατιώτες στο φυλάκιο Ερέζ.