Κόσμος
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2002 18:47

«Οχι» στην «βιομηχανική παραγωγή» ανθρώπων

Την έγκριση νόμου κατά της κλωνοποίησης του ανθρώπου ζήτησε από τη Γερουσία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος σε ομιλία του το βράδυ της περασμένης Τετάρτης τόνισε «οτιδήποτε λιγότερο από ολοκληρωτική απαγόρευση είναι ανήθικο».

Σημειώνοντας ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση, από επιστημονική φαντασία έχει γίνει επιστήμη, ο κ. Μπους κάλεσε στην απαγόρευση της μεθόδου, ακόμα κι όταν αυτή εφαρμόζεται με σκοπό την έρευνα ή την ίαση ασθενειών. Αναγνώρισε ότι οι απόψεις του έρχονται σε αντίθεση με εκείνες πολλών επιστημόνων, είπε όμως ότι έχει με το μέρος του την ηθική.

«Επιδιώκοντας να βελτιώσουμε την ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να προσθέσει ότι η ανθρώπινη κλωνοποίηση θα πρέπει να παρεμποδιστεί, προτού ακόμα αρχίσει να εφαρμόζεται. Υποστήριξε δε ότι αν επιτραπεί η κλωνοποίηση, είναι σαν να επιτρέπεται η δημιουργία ανθρώπων που θα χρησιμοποιούνται ως «ανταλλακτικά» και παιδιών που θα αποτελούν προϊόντα «βιομηχανικής παραγωγής».

Ωστόσο, τέσσερις Γερουσιαστές ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να ενοποιήσουν δύο διαφορετικές προτάσεις νόμων, ώστε να καταθέσουν στο Σώμα πρόταση, που θα επιτρέπει την κλωνοποίηση για θεραπευτικούς σκοπούς.