Κόσμος
Δευτέρα, 15 Απριλίου 2002 07:15

Στον Λίβανο και τη Συρία μεταβαίνει ο Κόλιν Πάουελ

Χωρίς απτά αποτελέσματα, αναχωρεί για μονοήμερη επίσκεψη σε Λίβανο και Συρία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα και τον Αριέλ Σαρόν στο Τελ Αβίβ.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής πλευράς χαρακτήρισε ενδελεχείς και πλήρεις τις διαβουλεύσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ενώ χρήσιμες και εποικοδομητικές χαρακτηρίστηκαν οι συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις, το Ισραήλ δεν παρέχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του στρατού από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, και ενέτεινε χθες την κατασκευή ουδέτερης περιφραγμένης ζώνης στις παραμεθόριες περιοχές για να αποτραπεί η είσοδος Παλαιστινίων στη χώρα.

Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πρόταση που υπέβαλε στον Κόλιν Πάουελ, να συγκληθεί περιφερειακή ειρηνευτική διάσκεψη υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον με τη συμμετοχή του Μαρόκου, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας και μίας παλαιστινιακής αντιπροσωπείας. Νωρίτερα, ο Αραφάτ είχε δηλώσει έτοιμος να αποδεχτεί την πρόταση, εάν οι ΗΠΑ την υποστηρίξουν.

Το θέμα της κατάπαυσης του πυρός θα συζητήσουν σήμερα Παλαιστίνιοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 θα συζητήσουν το Μεσανατολικό, ενώ πιθανότατα την Τετάρτη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζεμ, θα επισκεφθούν από κοινού το Ισραήλ προκειμένου να συναντηθούν με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες και τον Γιάσερ Αραφάτ.