Κόσμος
Τρίτη, 16 Απριλίου 2002 07:11

Στο Ισραήλ και πάλι σήμερα ο Κόλιν Πάουελ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ τον διπλωματικό μαραθώνιό του στη Μέση Ανατολή ο Κόλιν Πάουελ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν και την Τετάρτη με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

Ο Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου του, Αρι Φλέϊσερ, ανακοίνωσε ότι ο Σαρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τζωρτζ Μπους, υποσχέθηκε ότι τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν από την Τζενίν και τη Ναμπλούς σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Ο ίδιος τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπους εκτιμά πως η υπόσχεση αυτή ενισχύει τις προοπτικές της ειρήνης στην περιοχή. Ομως, τις πρώτες πρωϊνές ώρες ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν και πάλι, χωρίς να συναντήσουν ουσιαστική αντίσταση τον έλεγχο της πόλης Τουλκαρέμ στη Δυτική Οχθη από την οποία είχαν αποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη επεσήμανε, ότι, δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί ειρήνη με τον Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο κατηγόρησε ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία. Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε, ότι πιστεύει πως σε μερικές εβδομάδες, θα υπάρξει μια περιφερειακή ειρηνευτική διάσκεψη η οποία θα μπορούσε, όπως είπε, να διεξαχθεί σε υπουργικό επίπεδο, ενώ νωρίτερα είχε αντιταχθεί κατηγορηματικά στη συμμετοχή του Αραφάτ. Πρόσθεσε δε ότι προτιμά να μετάσχουν στη διάσκεψη το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία και ίσως το Μαρόκο, οι χώρες που όπως είπε, αποτελούν τον συνασπισμό της ειρήνης, σε αντίθεση με το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, που κατά τη γνώμη του αποτελούν τον συνασπισμό του πολέμου.

Ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε, ότι ο Μαρουάν Μπαργκούτ, ηγέτης της Φατάχ στη Δυτική Οχθη που συνελήφθη χθες από τον ισραηλινό στρατό, θα δικαστεί στο Ισραήλ και θα φυλακιστεί. Η παλαιστινιακή πλευρά κατέστησε υπεύθυνη την ισραηλινή κυβέρνηση για την τύχη του ηγετικού στελέχους της Φατάχ, κάνοντας λόγο για σοβαρές συνέπειες.

Εκκληση στη Συρία και τον Λίβανο, απηύθυνε ο Κόλιν Πάουελ, να ελέγξουν τους αντάρτες της Χεζμπολάχ, προκειμένου να αποφευχθεί μία γενίκευση των συγκρούσεων στην περιοχή.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή συζητήθηκε στο Λουξεμβούργο με τους 15 Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι απέρριψαν την ιδέα για έκτακτη συνάντηση με το Ισραήλ, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την απόσυρση των στρατευμάτων του από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Στην Αθήνα, με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, θα συναντηθεί σήμερα μετά από δικό της αίτημα, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ενέργειες της κυβέρνησης για το Μεσανατολικό.