Τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα τεσσάρων μηνών κατέγραψε η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Markit. Στις 41,4 μονάδες έκλεισε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI).
Τη μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα τεσσάρων μηνών κατέγραψε η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση της Markit.
Κλείνοντας στις 41,4 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 41,8 μονάδες του Νοεμβρίου, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υπέδειξε περαιτέρω σημαντική επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Η τιμή του δείκτη ήταν ίδια με τη μέση τιμή που καταγράφηκε σε όλη τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, η οποία ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη τιμή του τρίτου τριμήνου που ανερχόταν στις 42,0 μονάδες.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η παραγωγή στα εργοστάσια των ελλήνων παραγωγών μειώθηκε απότομα και με επιταχυνόμενο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών. Η παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων περιορίστηκε έντονα σε σύγκριση με το Νοέμβριο, μολονότι σημαντική ήταν η μείωση της παραγωγής καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών.
Τον Δεκέμβριο, η υποχώρηση των επιπέδων παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης των εισερχόμενων νέων εργασιών, η οποία καταγράφηκε για τεσσαρακοστό συνεχή μήνα. Ο ρυθμός μείωσης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου της έρευνας, ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητος σε σχέση με τον ραγδαίο ρυθμό μείωσης που καταγράφηκε το Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός μείωσης των επιπέδων εισερχόμενων νέων παραγγελιών εξαγωγών που έλαβαν οι έλληνες κατασκευαστές άγγιξε τα επίπεδα-ρεκόρ.
Η απασχόληση στα εργοστάσια των ελλήνων κατασκευαστών περιορίστηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις προσάρμοσαν την παραγωγική τους ικανότητα ώστε να συμβαδίζει καλύτερα με το μικρότερο φόρτο εργασίας. Πιο αναλυτικά, υπήρξαν ενδείξεις πλεονάζοντος εργατικού δυναμικού παρά τη μείωση προσωπικού, με αποτέλεσμα οι αδιεκπεραίωτες εργασίες να περιοριστούν και πάλι απότομα.
Ο όγκος αγορών που πραγματοποίησαν οι έλληνες παραγωγοί αγαθών εξακολούθησε να περιορίζεται κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Ο ρυθμός μείωσης ήταν βραδύτερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε ωστόσο εξίσου έντονος. Υπήρξαν αναφορές από μέλη του πάνελ σχετικά με τις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλλαν για εξάντληση των αποθεμάτων πρώτων υλών, δεδομένων των δυσχερειών σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα. Πράγματι, όπως συνέβη και με τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων, τα αποθέματα προμηθειών περιορίστηκαν έντονα κατά τη διάρκεια του μήνα.
Οι μέσες τιμές κόστους αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, με μέλη του πάνελ να αναφέρουν αύξηση στις τιμές ορισμένων πρώτων υλών. Εντούτοις, οι τιμές χρέωσης των Ελλήνων κατασκευαστών εξακολούθησαν να μειώνονται με έντονο ρυθμό, ο οποίος ήταν ελαφρώς βραδύτερος από τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου.
«Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου δεν υπέδειξαν εξασθένιση της πτωτικής πορείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, καθώς οι πρόσφατες μειώσεις της παραγωγής και των νέων εργασιών ήταν δριμείες και σε γενικές γραμμές συνάδουν με τις αντίστοιχες μέσες τιμές στη διάρκεια του έτους σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα. Ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η ταχύτερη συρρίκνωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών, τάση η οποία έχει επιδεινωθεί σημαντικά από το ξεκίνημα του έτους και πλέον οι εν λόγω παραγγελίες είναι τόσο εξασθενημένες όσο και το σύνολο των νέων παραγγελιών», σχολίασε ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit και συγγραφέας της έκθεσης.