Κόσμος
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 16:57

Συγκέντρωση άνω των 200.000 υποστηρικτών της Φατάχ στη Γάζα

Εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της παλαιστινιακής Φατάχ διαδήλωσαν στους δρόμους της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Γάζας, για πρωτη φορά από το 2007, όταν και η δράση της πρωτης απαγορεύθηκε από τους ισλαμιστές.

Δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της παλαιστινιακής Φατάχ, του κινήματος που ίδρυσε ο Γιάσερ Αραφάτ, συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Γάζα για την επέτειο των 48 ετών από την έναρξη της δράσης της.

Η συγκέντρωση έγινε με την άδεια των αρχών της Λωρίδας της Γάζας, η οποία ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς.

Μεγάλα πλήθη, με τις χαρακτηριστικές κίτρινες σημαίες της Φατάχ και φωτογραφίες του παλαιστίνιου προέδρου Αμπάς, πλημμύρισαν τους δρόμους της Γάζας, σε έναν εορτασμό ο οποίος αφορά την πρώτη ένοπλη επίθεση στην ιστορία της οργάνωσης κατά του Ισραήλ.

Τον Δεκέμβριο, τα μέλη της Χαμάς στην Δυτική Όχθη, η οποία ελέγχεται από τη Φατάχ και τον Μαχμούντ Αμπάς, είχαν εορτάσει την ίδρυση του δικού τους κινήματος με μία μικρή συγκέντρωση.

Πρόκειται για κινήσεις στο πλαίσιο προσπάθειας να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο οργανώσεις.

Η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία στη Γάζα το 2006 σαν αποτέλεσμα της νίκης της στις παλαιστινιακές εκλογές, ενώ τέθηκε επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας για ολόκληρη την Παλαιστινιακή Αρχή.

Το 2007, ωστόσο, μετά την διάλυση της κυβέρνησης από τον Αμπάς και έπειτα από επανειλημμένες ένοπλες συγκρούσεις, η Χαμάς απαγόρευσε ουσιαστικά τη δράση της Φατάχ σε ολόκληρο το θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συγκεντρωμένους, ο Αμπάς σημείωσε: «Η νίκη είναι κοντά και θα συναντηθούμε στη Γάζα».

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής συμπλήρωσε ότι η Γάζα ήταν η πρώτη περιοχή η οποία απελευθερώθηκε από την ισραηλινή κατοχή και κάλεσε σε άρση του αποκλεισμού για να «επανενωθεί το παλαιστινιακό έθνος».

Αξιωματούχοι της Φατάχ κάνουν λόγο για συγκέντρωση 500.000 χιλιάδων οπαδών, ενώ η Χαμάς τους υπολογίζει σε 200.000.

Οι ηγέτες των δύο οργανώσεων είχαν υπογράψει σύμφωνο συμφιλίωσης στο Κάιρο μέσα στο 2011, ωστόσο η εφαρμογή του δεν προχώρησε ποτέ.

Η ισλαμιστική Χαμάς και η κοσμική Φατάχ διαφωνούν στρατηγικά στη θέση τους απέναντι στο Ισραήλ.

Οι ισλαμιστές αρνούνται να αποκηρύξουν τη χρήση βίας, να αναγνωρίσουν την ύπαρξη του Ισραήλ και να αποδεχθούν τις συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του εβραϊκού κράτους.