Πολιτική
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2002 15:43

Το 26,5% του ΑΕΠ θα διατεθεί για την κοινωνική προστασία

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον Κώστα Σημίτη αποφασίστηκε ο συντονισμός των συναρμοδίων υπουργείων στην πολιτική κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και προς τούτο συστάθηκε ειδική γραμματεία υπό τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Πλάτωνα Τήνιο.

Ο κ. Ρέππας, μετά το πέρας της σύσκεψης, υπογράμμισε ότι το 2002 θα διατεθεί για την κοινωνική προστασία το 26,5% του ΑΕΠ και μέσα στο 2003 προβλέπεται να έχει επιτευχθεί η σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις κοινωνικές δαπάνες.

Ο υπουργός Εργασίας αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα 17% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και διατρέχει τον κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού με βάση τα στατιστικά στοιχεία που χρησιμοποιεί η Ε.Ε., ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 10% με βάση τα κριτήρια που χρησιμοποιεί ο ΟΟΣΑ.

Ο κ. Ρέππας επανεξήγγειλε τα μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που είχε εισηγηθεί πριν από ένα χρόνο ο προκάτοχός του Τάσος Γιαννίτσης.

Τα μέτρα θα έχουν εφαρμογή από την 1.1.2002 και αντί για την πληρωμή μέσω της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων το επίδομα θα δίδεται στους δικαιούχους από τις εφορίες εφάπαξ για όλο το χρόνο.

Τα μέτρα πιο συγκεκριμένα είναι:

α. Ενίσχυση φτωχών νοικοκυριών στις ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές. Το επίδομα είναι 600 ευρώ ετησίως για οικογενειακό εισόδημα μέχρι τα 1.500 ευρώ και 300 ευρώ ετησίως για τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 2.200 ευρώ.

β. Σχολικό επίδομα ενίσχυσης με 300 ευρώ σε κάθε παιδί μέχρι 16 ετών για φτωχές οικογένειες με εισοδηματικό όριο τα 3.000 ευρώ ετησίως.

γ. Ενίσχυση μακροχρόνια ανέργων που έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια επιδότησης από τον ΟΑΕΔ με 150 ευρώ το μήνα επί 12 μήνες και με εισοδηματικό όριο τα 3.000 ευρώ ετησίως.