Την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τόνισε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει γλιτώσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας και έκανε λόγο για μία «πάρα, πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα».
Την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ρ/σ ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει γλιτώσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, επειδή έλαβε την έκτη δόση.
«Δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να δημιουργήσουμε έναν πανικό ότι "Α! Πάμε στην δραχμή". Θέλει προσοχή, γιατί μπορούμε πράγματι να το αποφύγουμε, εάν κάνουμε πολύ σοβαρή και συστηματική δουλειά», σημείωσε.
Όπως είπε, «τον τελευταίο καιρό έχει επικρατήσει ένας μικρός εφησυχασμός, ότι πήραμε την έκτη δόση, σχηματίστηκε μια κυβέρνηση συνεργασίας και λύθηκαν τα προβλήματα».
«Στην πραγματικότητα», πρόσθεσε, «ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι μπροστά μας, ότι θα είναι μια πάρα, πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα για να πάρουμε το δάνειο, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και χρειάζεται να ληφθούν τα διαρθρωτικά-αναπτυξιακά μέτρα που θα βάλουνε μπροστά τις επενδύσεις».
Ο κ. Καψής ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν έχει περιθώριο να μεταθέσει για αργότερα τα ζητήματα για τα οποία έχει δεσμευτεί», και συμπλήρωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς προαποφασισμένες γραμμές από τα κόμματα.
Ειδικά για τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι έχουν ως προτεραιότητα το κυβερνητικό έργο, αναφέροντας ωστόσο ότι ίσως το θέμα διαδοχής στο Κίνημα επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος φέρεται αποφασισμένος να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές και αναμένεται να ζητήσει κινητοποίηση από τους υπουργούς του στο υπουργικό συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα επανέρχεται στην Αθήνα στις 16 Ιανουαρίου και αναμένει από την κυβέρνηση προτάσεις για επιπρόσθετα μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν το 2012. Στόχος της κυβέρνησης είναι έως τις 15 Ιανουαρίου να έχει υπάρξει συμφωνία για το PSI.
Αντιδράσεις από ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ
Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, που έκαναν λόγο για εκβιαστικά διλήμματα.
«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης και η πλουτοκρατία επιχειρούν να μετατρέψουν τα δικά τους αδιέξοδα σε εκβιαστικά διλήμματα προς το λαό. Ενώ η επιστροφή του λαού στη δεκαετία του ’50 αποτελεί στρατηγική τους επιλογή για να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι όχι μόνο την κρίση αλλά και τη μελλοντική κερδοφορία των μονοπωλίων, έχουν το θράσος να απαιτούν από το λαό να δεχτεί την καταδίκη του προκειμένου να ματαιωθεί η δρομολογημένη ήδη χρεοκοπία που είναι αναπόφευκτη» σημειώνει το ΚΚΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε και προσθέτει: «Ζητούν απ’ το λαό να αυτοκτονήσει και να εγκλωβιστεί στο δίλημμα ευρώ ή δραχμή, όταν γνωρίζουν ότι το ευρώ κλυδωνίζεται από την κρίση και τις αντιθέσεις που μαστίζουν τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, ότι η πλήρης χρεοκοπία της Ελλάδας δεν εξαρτάται από το λαό. Ακόμα επιχειρούν με αυτό τον τρόπο να συγκαλύψουν ότι διέξοδος για το λαό είναι η αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία που θα διαγράψει μονομερώς το χρέος».
Στη δική του ανακοίνωση ο Συνασπισμός κάνει επίσης λόγο για εκβιαστική διλλήματα περί επιστροφής στη δραχμή, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της «να τρομοκρατήσει το λαό για την υλοποίηση των ήδη ψηφισθέντων, αλλά και την ψήφιση νέων μέτρων μνημονιακής βαρβαρότητας».
«Τόσο οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και παρεμφερείς δηλώσεις που συνδέουν την παραμονή στο ευρώ με τη μοιρολατρική αποδοχή των νέων μέτρων δεν μπορούν να κρύψουν ούτε την ένταξή τους στη συνήθη προπαγάνδα εκφοβισμού του λαού, αλλά ούτε και το γεγονός ότι η κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία δεν είναι παρά το άμεσο αποτέλεσμα της μνημονιακής λιτότητας και είναι αυτή η πολιτική που οδηγεί σε διάλυση το ευρωπαϊκό οικοδόμημα» προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει πως «οι συνεχείς περικοπές μισθών και συντάξεων, ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών, τα αυξημένα τιμολόγια στις δημόσιες υπηρεσίες με αποκορύφωμα την εξοντωτική για τους πολίτες αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, οι νέοι φόροι, η εργασιακή εφεδρεία, είναι η πολιτική που διαλύει την κοινωνία, αυξάνει την ανεργία και βυθίζει τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση».
Συμπληρώνει πως «θα είναι καταστροφή για την κοινωνία και τη χώρα να συνεχιστούν και το 2012 οι κοινωνικά άδικες, άνισες και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματικές επιλογές του προηγούμενου έτους».
Όχι στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων και ναι στον περιορισμό των δημόσιων δαπανών και την απελευθέρωση της αγοράς, «από τα σφυκτικά μέτρα της κρατικής παρέμβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να ανακάμψει η πραγματική οικονομία», λέει από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμμαχία.
«Οι δύσκολες αποφάσεις για την κυβέρνηση είναι μπροστά και τα κόμματα που συμμετέχουν δεν μπορούν άλλο να κρύβονται. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση Παπαδήμου» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Ζαφειριάδης.