Κόσμος
Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2012 15:44

Αραβικός Σύνδεσμος: Απειλή οι ελεύθεροι σκοπευτές στη Συρία

Ο συριακός στρατός έχει αποσυρθεί από τις κατοικημένες περιοχές και βρίσκεται στα περίχωρα των πόλεων, ωστόσο οι πυροβολισμοί συνεχίζονται και οι ελεύθεροι σκοπευτές εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαραμπί.

Ο συριακός στρατός έχει αποσυρθεί από τις κατοικημένες περιοχές και βρίσκεται στα περίχωρα των πόλεων, ωστόσο οι πυροβολισμοί συνεχίζονται και οι ελεύθεροι σκοπευτές εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαραμπί.

Ο Ελαραμπί, μιλώντας από το Κάιρο, πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος θα δημοσιοποιήσει έκθεση σχετικά με το έργο των παρατηρητών την πρώτη εβδομάδα της αποστολής τους στη Συρία και θα αποφασίσει σχετικά με το αν πρέπει να αποσταλούν περισσότεροι.

«Θα πρέπει να σταματήσουν τελείως οι πυροβολισμοί», υπογράμμισε ο Ελαραμπί , στα πρώτα σχόλια που κάνει μετά την έναρξη της αποστολής των παρατηρητών στο συριακό έδαφος.

«Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος πυροβολεί ποιον», διευκρίνισε ωστόσο, προσθέτοντας ότι «το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τη συριακή κυβέρνηση καθώς ο στόχος (της αποστολής των παρατηρητών) είναι η παύση των πυροβολισμών και η προστασία των Σύρων αμάχων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου που έφτασαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα κατάφεραν να βοηθήσουν στην παροχή τροφίμων στους ανθρώπους στην πόλη Χομς, όπως και στην περισυλλογή των σορών στην πόλη αυτή.

Εξάλλου «3.484 κρατούμενοι» αφέθηκαν ελεύθεροι από τότε που έφτασαν οι παρατηρητές στη χώρα, υπογράμμισε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι ζήτησε από τη συριακή αντιπολίτευση τον κατάλογο με τα ονόματα των ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται προκειμένου να διεξαχθεί έρευνα για την τύχη τους και σχολίασε ότι έχει ήδη λάβει πολλές λίστες.

Ο Σουδανός στρατηγός Μοχάμεντ Αχμεντ αλ Ντάμπι, επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών, θα αποστείλει την πρώτη του έκθεση στον Αραβικό Σύνδεσμο «εντός δύο ημερών», προσέθεσε ο Ελαραμπί, σημειώνοντας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να διεξαχθεί προσεχώς σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για να κάνει μια αποτίμηση της αποστολής των παρατηρητών.

Κάποιοι «υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν τη διεξαγωγή συνόδου σε υπουργικό επίπεδο για να μελετηθεί η έκθεση αυτή», είπε.

Οι περίπου 60 παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου βρίσκονται στη Συρία προκειμένου να εξακριβώσουν κατά πόσο το συριακό καθεστώς εφαρμόζει το ειρηνευτικό σχέδιο που συμφώνησε με τον Αραβικό Σύνδεσμο και το οποίο προβλέπει τον τερματισμό των συγκρούσεων, την απόσυρση των στρατευμάτων από τους δρόμους και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Νωρίτερα σήμερα, το Αραβικό Κοινοβούλιο, συμβουλευτικό σώμα του Αραβικού Συνδέσμου, ζήτησε την απόσυρση των παρατηρητών από τη Συρία, λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το συριακό καθεστώς.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, που αποτελείται από 88 εκπροσώπους των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε ότι οι παρατηρητές πρέπει να αποχωρήσουν «δεδομένων των συνεχιζόμενων εκτελέσεων αθώων πολιτών από το συριακό καθεστώς».

Ο Σαλέμ αλ-Ντικμπασί πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη καταστολή «παρουσία του Αράβων παρατηρητών έχει προκαλέσει την οργή των αραβικών λαών και ακυρώνει το σκοπό της αποστολής».

«Είναι σαν να δίνουμε αραβική κάλυψη στο συριακό καθεστώς ώστε να συνεχίσει τις απάνθρωπες πράξεις του υπό το βλέμμα του Αραβικού Συνδέσμου», είπε ο ίδιος.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την άφιξη των παρατηρητών ξεπερνά τους 150.