Κόσμος
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 11:54

Έκκληση Γαλλίας για αυστηρότερες κυρώσεις στο Ιράν

Ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης ζήτησε η Γαλλία, απευθύνοντας έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους της να ακολουθήσουν το δρόμο των ΗΠΑ επιβάλλοντας εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου και «παγώνοντας» τα περιουσιακά στοιχεία της ιρανικής κεντρικής τράπεζας.

Ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης ζήτησε η Γαλλία, απευθύνοντας έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους της να ακολουθήσουν το δρόμο των ΗΠΑ επιβάλλοντας εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου και «παγώνοντας» τα περιουσιακά στοιχεία της ιρανικής κεντρικής τράπεζας.

Μιλώντας εν όψει της συνόδου του Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις 30 Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Αλέν Ζιπέ είπε ότι είναι καιρός να ενισχυθεί το καθεστώς κυρώσεων σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

«Το Ιράν εξακολουθεί να επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι'αυτό. Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είναι αρκετά διευκρινιστική στο θέμα αυτό», είπε ο Ζιπέ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο i-Tele.

«Για το λόγο αυτό η Γαλλία, χωρίς να κλείνει το δρόμο των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου με το Ιράν, επιθυμεί την ενίσχυση των κυρώσεων εις βάρος του», πρόσθεσε.

Ο Ζιπέ επανέλαβε πως ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει κάνει δύο προτάσεις: η μια είναι να παγώσουν τα κεφάλαια της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν και η άλλη να επιβληθεί εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

«Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ψηφίσει υπέρ αυτής της λύσης και ο πρόεδρος Ομπάμα θα επικυρώσει το νόμο. Εμείς επιθυμούμε οι Ευρωπαίοι , μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, να λάβουν ανάλογα μέτρα για να δείξουν την αποφασιστικότητά τους», κατέληξε ο Ζιπέ.

Με ανάληψη δράσης απειλεί η Τεχεράνη

Νωρίτερα, οΟ αρχηγός του ιρανικού στρατού Αταολάχ Σαλεχί προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Τεχεράνη θα αναλάβει δράση, εάν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το οποίο εγκατέλειψε την περιοχή όπου διεξάγονται οι ιρανικές στρατιωτικές ασκήσεις, επιστρέψει στον Κόλπο, μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων IRNA και Fars.

«Το Ιράν δεν θα επαναλάβει την προειδοποίησή του... το αεροπλανοφόρο μετακινήθηκε προς τη Θάλασσα του Ομάν εξαιτίας των ασκήσεών μας. Συμβουλεύω, συνιστώ με έμφαση και προειδοποιώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο να μη επιστρέψει στον Περσικό Κόλπο», δήλωσε στο πρακτορείο ο Αταολάχ Σαλεχί. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν συνηθίζει να επαναλαμβάνει τις προειδοποιήσεις της».

Ταυτόχρονα, έπειτα από τις επανειλημμένες απειλές του τελευταίου δεκαημέρου για τον αποκλεισμό των στενών του Ορμούζ σε απάντηση της ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ υποβάθμισε σήμερα τις προειδοποιήσεις, δηλώνοντας ότι "«στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στον Περσικό Κόλπο».

«Το κύριο μήνυμα των ασκήσεων είναι ότι η ασφάλεια αυτή πρέπει να επιτευχθεί από τα κράτη της περιοχής, χωρίς ξένη ανάμειξη», πρόσθεσε.