Πολιτιστικά
Τρίτη, 03 Ιανουαρίου 2012 12:24

Το «Τρίτο Στεφάνι» στη Θεσσαλονίκη

Το έργο που καθιέρωσε τον Κώστα Ταχτσή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2009 - 2010, το «Τρίτο Στεφάνι», ανεβαίνει για περιορισμένες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 4 Ιανουαρίου.

Το έργο που καθιέρωσε τον Κώστα Ταχτσή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2009 - 2010, το «Τρίτο Στεφάνι», ανεβαίνει για περιορισμένες παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 4 Ιανουαρίου, σε συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Θεαμάτων και του Εθνικού Θεάτρου.

Το «Τρίτο Στεφάνι», ένα από τα σημαντικότερα νεοελληνικά μυθιστορήματα, εκδόθηκε το 1962. Έργο αυτοβιογραφικό, με πρόσωπα από τη ζωή και τις μνήμες του συγγραφέα, σκιαγραφεί - με πρωτόγνωρο για την εποχή του τρόπο - ένα κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας μέσα από τη ματιά δύο γυναικών, της Νίνας και της Εκάβης.

Δύο γυναίκες οικείες, γεμάτες δύναμη και αδυναμίες, ξετυλίγουν μπροστά μας το νήμα της ζωής τους. Γάμοι, απιστίες, διαζύγια, θάνατοι, οικονομικές αποτυχίες, οικογενειακά δράματα. Ο Μακεδονικός αγώνας, οι Βαλκανικοί πόλεμοι, η Μικρά Ασία, η Κατοχή, όλα τα γεγονότα που σφράγισαν τη συλλογική μνήμη και τον ψυχισμό μας ξετυλίγονται, μέσα από τις οικογενειακές περιπέτειες των ηρωίδων.

Ο Ταχτσής είχε αποκαλύψει ότι πίσω από την Εκάβη κρύβεται η κυριαρχική γιαγιά του, που τον μεγάλωσε μετά το διαζύγιο των γονιών του. Σε αυτό το πρόσωπο έδωσε επικές διαστάσεις ώστε να λειτουργήσει και ως λογοτεχνικός αντικατοπτρισμός της Ελλάδας.

Η πληθωρική Εκάβη λατρεύει και καταστρέφει τα παιδιά της, αντιπροσωπεύοντας τη - γνώριμη για την ελληνική κοινωνία- φιγούρα της υπερπροστατευτικής μάνας.

Το τρίτο στεφάνι της Νίνας, ο τελευταίος γάμος της με τον άνδρα της και γιο της Εκάβης, είναι το σημείο που η ιστορία ξεκινά και τελειώνει. Ένας κύκλος που κλείνει μέσα του όλο το πάθος των δύο ηρωίδων για τη ζωή, τον αγώνα για επιβίωση, τη σκληρότητα, την τρυφεράδα αλλά και το χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό τους, που μεταφέρεται στη σκηνή του θεάτρου.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής, σκηνικά: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, κοστούμια: Ντέννη Βαχλιώτη, μουσική σύνθεση - επιμέλεια: Θοδωρής Οικονόμου, κίνηση: Αποστολία Παπαδαμάκη, μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδόπουλος. Ερμηνεύουν οι: Νένα Μεντή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Στάνκογλου, Τάνια Τρύπη και είκοσι ακόμη ηθοποιοί.