Ξενάγηση σε δύο εκθέσεις ζωγραφικής στη νοηματική γλώσσα θα γίνει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου.
Ξενάγηση σε δύο εκθέσεις ζωγραφικής στη νοηματική γλώσσα θα γίνει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου. Πρόκειται για μία συνεργασία του Μουσείου με τη Μονάδα Ακαδημαϊκής Στήριξης και Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) και πραγματοποιείται για τους κωφούς φοιτητές και αποφοίτους της ΑΣΚΤ, θα είναι όμως ανοικτή για όλα τα μέλη της κοινότητας των κωφών καθώς και για το ευρύ κοινό.
Η ξενάγηση θα γίνει από την επιμελήτρια εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ Μαρίνα Τσέκου με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από την κυρία Ουρανία Αναστασιάδου, επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Α.Σ.Π.Φ.μεΑ.
Οι εκθέσεις
«Γιώργος Χατζημιχάλης. Ο ζωγράφος Α.Κ. Ένα Μυθιστόρημα»
Το νέο έργο του Γιώργου Χατζημιχάλη, που παρουσιάζεται έως τις 5 Φεβρουαρίου, δέκα χρόνια μετά την πρώτη έκθεση του Έλληνα ζωγράφου στο ΕΜΣΤ, είναι εγκατάσταση που αποτελείται από 265 μικρών και μεσαίων διαστάσεων ζωγραφικά έργα, 27 φωτογραφίες, μία κατασκευή και ένα βίντεο. Υιοθετώντας την πρακτική ενός μυθιστοριογράφου, ο Χατζημιχάλης οραματίζεται ένα μυθοπλαστικό πρόσωπο και φιλοτεχνεί τα έργα του, εξιστορώντας μια ιστορία. Πρόκειται για έργο με πολλαπλές αναγνώσεις που περιλαμβάνει πλήθος αναφορών και συσχετισμών. Εμπεριέχει και αυτοβιογραφικά στοιχεία, όπως εξομολογείται και ο ίδιος ο καλλιτέχνης, καθώς αναπόφευκτα ο βίος τού φανταστικού ζωγράφου συναντά εκείνον του δημιουργού του μυθιστορήματος. Στο αφηγηματικό αυτό έργο που είναι ένα εικαστικό μυθιστόρημα, ο Γιώργος Χατζημιχάλης καταπιάνεται με θέματα όπως το ανθρώπινο σώμα και η ανθρώπινη ψυχή, η ασθένεια, η απώλεια, η μνήμη, η ψύχωση, ο θάνατος.
«Αντί γραφής» της Νίνας Παπακωνσταντίνου
Τα βιβλία αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία της εικαστικής γλώσσας της Νίνας Παπακωνσταντίνου. Ανάμεσα στους αινιγματικούς ήρωες, που πρωταγωνιστούν στο ονειρικό σύμπαν της καλλιτέχνιδας, βρίσκονται πραγματικά και μυθιστορηματικά πρόσωπα, όπως οι Χάνσελ και Γκρέτελ, η Ιουστίνη, ο Δάντης, ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, η Αννα Φρανκ, ο Χένρι Μίλερ, ο Αρης Αλεξάκης, ο Κόμης Μοντεκρίστο, η Αντζελα Κάρτερ, η Σύλβια Πλαθ, ο Ροβινσώνας Κρούσος αλλά και η ίδια.
Πληροφορίες
Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Βασ. Γεωργίου Β΄ και Ρηγίλλης). 5 Ιανουαρίου. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 9242111-3, εσωτ.23 (9:00-17:00)