Πολιτιστικά
Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2012 14:43

Η «Αόρατη Όλγα» ταξιδεύει στην Αυστρία

Η παράσταση «Αόρατη Όλγα» συμμετέχει στο Emergency Entrance Festival, το διεθνές θεατρικό Πρόγραμμα - Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Γκρατς της Αυστρίας από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου.

Η παράσταση «Αόρατη Όλγα» συμμετέχει στο Emergency Entrance Festival, το διεθνές θεατρικό Πρόγραμμα - Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στο Γκρατς της Αυστρίας από τις 26 έως τις 29 Ιανουαρίου.

Η Ευρώπη ως «Είσοδος κινδύνου» αποτελεί τον άξονα της συνεργασίας ανάμεσα στα Εθνικά Θέατρα της Τσεχίας, της Ελλάδας, του Ισραήλ και τα δημοτικά θέατρα του Παλέρμο, της Κλουζ και του Γκρατς. Ομάδες καλλιτεχνών - θεατρικοί και κινηματογραφικοί σκηνοθέτες, επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί, μουσικοί και video artists- διερεύνησαν για αρκετούς μήνες σύγχρονα ερωτήματα, σχετικά με τη μετανάστευση στη χώρα τους. Δούλεψαν με πρόσφυγες, αντιπροσώπους εθνικών μειονοτήτων, νέους και μεγαλύτερους, άνδρες και γυναίκες «χωρίς χαρτιά» από την Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική.

Προσωπικές Μαρτυρίες

Η έρευνα, ως οργανικό κομμάτι της διαδικασίας προβών, ιχνηλάτησε σημερινές ανθρώπινες τραγωδίες και διερεύνησε ένα άγνωστο παρόν. Έξι έργα, εντελώς διαφορετικά στην αισθητική και το περιεχόμενό τους, δημιουργήθηκαν από το υλικό που προέκυψε μέσω της έρευνας. Έργα μη συμβατικά, με χιούμορ, συναίσθημα, γκροτέσκα ή ήπια.

Στη δεύτερη φάση, δύο ή τρεις ομάδες συναντήθηκαν σε πολυήμερα εργαστήρια στην Κλουζ, την Πράγα και το Γκρατς. Συγκέντρωσαν τα δεδομένα από την έρευνά τους, συζήτησαν τα αποτελέσματά τους, αλλά, κυρίως, επέλεξαν υλικό για τους κοινούς αυτοσχεδιασμούς τους.

Παράλληλα με τις παραστάσεις, θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο με την Δρ. Bettina Vollath (Federal Counsel of Finance and Integration, Γκρατς), την Andrea Böhm (δημοσιογράφο DIE ZEIT, Αμβούργο) τον Hans-Werner Kroesinger (σκηνοθέτη, Βερολίνο), τον Waltraud Klasnic (Governor of Styria, Ret.), τον Mag. Mario Matzer (οικονομολόγο, Γκρατς) και με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Karl Franzens του Γκρατς.

«Αόρατη Όλγα» - υπόθεση

Μια νεαρή μετανάστρια πέφτει θύμα του τράφικινγκ και αποτελεί αντικείμενο σκληρής συναλλαγής. Οι σκοτεινές διαδρομές ενός ολόκληρου μηχανισμού που δεν γνωρίζει ηθικές αναστολές, δεν της επιτρέπουν να ξεφύγει από το αδιέξοδό της.

Το έργο του Γιάννη Τσίρου έχει τη δύναμη και την αμεσότητα ενός ντοκουμέντου και βασίζεται σε πραγματική ιστορία και μαρτυρίες. Παρουσιάστηκε πέρυσι για πολύ περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, και έγινε δεκτό με εξαιρετικά σχόλια.

Συντελεστές: σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, σκηνικά-κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, μουσική: Μάριος Στρόφαλης, φωτισμοί - φωτογραφίες: Βασίλης Κλωτσοτήρας. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Λένα Παπαληγούρα, Γιωργής Τσουρής.