Πολιτική
Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2012 18:32

Λ. Παπαδήμος: Κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας

Τη σωτηρία της χώρας έθεσε ως κόκκινη γραμμή ο Λ. Παπαδήμος και επισήμανε για άλλη μία φορά την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων.

Τη σωτηρία της χώρας έθεσε ως δική του κόκκινη γραμμή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και επανέλαβε την κρισιμότητα των επόμενων εβδομάδων.

«Ακούω από διάφορες πλευρές για "κόκκινες γραμμές". Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε».

Αναφερόμενος στην έλευση της τρόικας τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τρόπο επωφελή για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η κυβέρνηση να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει.

«Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «όλοι μας, ο καθένας και η καθεμία στο υπουργείο του, να επιταχύνουμε τους ρυθμούς υλοποίησης για να φέρουμε σε πέρας όλα όσα έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε. Όλοι κρινόμαστε από τις επιδόσεις μας. Και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει».

«Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδήμος.

Στη συνέχεια επέμεινε στην ανάγκη αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της χώρας, γεγονός το οποίο -όπως είπε- έθεσε χθες και στις συναντήσεις του με τους κοινωνικούς φορείς.

«Εάν δεν κλείσουμε το χάσμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Δεν θα μπορέσουμε, επίσης να συνυπάρξουμε με τους εταίρους μας κατά τρόπο αποτελεσματικό, βιώσιμο και επωφελή», υπογράμμισε.

Εξήγησε παράλληλα ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαδήμος είπ ότι «στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές».

Παρεμβάσεις υπουργών

Στη συνεδρίασή του, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, αλλά και άλλες, όπως η επέκταση των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Οσον αφορά τη διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος των χερσαίων μεταφορών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπήρξε συμφωνία των κομμάτων ώστε να διευθετηθούν άμεσα και οι εναπομείνασες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι ο «πυρήνας της διάταξης» για τις χερσαίες μεταφορές είναι η σύντμηση του μεταβατικού χρόνου ανοίγματος του επαγγέλματος.

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, είπε ότι στην διάταξη δεν αντανακλάται και δεν αποτυπώνεται ό,τι συμφωνήθηκε με την ΝΔ και έθεσε το ερώτημα μήπως η όλη διάταξη πρέπει να επανεξεταστεί.

Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός φέρεται να επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτό όταν υπάρχει διαφωνία σε ένα άρθρο και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα.

Σε άλλο σημείο της συνεδρίασης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, επισήμανε ότι δοθέντων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και της θεσμικής και πολιτικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο «είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών».

Υπογράμμισε ακόμη ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των υπουργών και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να αποφύγουν κάθε διαδικασία που επηρεάζει την λειτουργία της κυβέρνησης και απομειώνει το κύρος του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.

Σε νέα παρέμβασή του στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός ζήτησε οι υπουργοί να τοποθετούνται αποκλειστικά επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες οι Αννα Διαμαντοπούλου, Τάσος Γιαννίτσης και Θεόδωρος Πάγκαλος, επισήμαναν ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός μόνο στο τι περιλαμβάνει μια νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να εξηγούνται και οι θετικές επιπτώσεις της ευρύτερα στην κοινωνία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη του τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε παλαιότερη επισήμανσή του ότι για τα σημαντικά νομοσχέδια θα υπάρχει διαβούλευση στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο, όπως είπε, οι τυχόν διαφωνίες πρέπει να έχουν διευθετηθεί και ξεπερασθεί πριν τα νομοσχέδια φθάσουν να συζητούνται στο υπουργικό συμβούλιο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ