Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διοργάνωσε συμπόσιο κοσμολογίας για να τιμήσει το Στίβεν Χόκινγκ για τα εβδομηκοστά γενέθλιά του, όμως ασθένεια κράτησε μακριά το διασημότερο εν ζωή φυσικομαθηματικό, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα έπαιρνε εξιτήριο έχοντας νοσηλευθεί για αδιευκρίνιστη αιτία.
Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ διοργάνωσε συμπόσιο κοσμολογίας για να τιμήσει το Στίβεν Χόκινγκ για τα εβδομηκοστά γενέθλιά του, όμως ασθένεια κράτησε μακριά το διασημότερο εν ζωή φυσικομαθηματικό, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα έπαιρνε εξιτήριο έχοντας νοσηλευθεί για αδιευκρίνιστη αιτία.
Μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του ωστόσο, ο εορτάζων ευχαρίστησε επιστήμονες, επιχειρηματίες και επωνύμους που κατέκλυσαν την αίθουσα - ανάμεσά τους το Ρίτσαρντ Μπράνσον του ομίλου Virgin και το μοντέλο Λίλι Κόουλ- επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του προς τους ανθρώπους να εγκατασταθούν σε άλλους πλανήτες. «Δεν πιστεύω πως θα επιβιώσουμε για άλλα χίλια χρόνια εάν δεν αποδράσουμε από τον εύθραυστο πλανήτη μας», είπε στο μήνυμά του.
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός επιστήμονας προέτρεψε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν αποικίες στον Aρη και σε άλλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος, αν και εκτίμησε ότι δύσκολα θα γίνει αυτό κατά τα επόμενα 100 χρόνια. «Είναι δυνατόν η ανθρώπινη φυλή να εξαφανιστεί, αλλά δεν είναι αναπόφευκτο. Νομίζω όμως πως μέσα στην επόμενη χιλιετία είναι σχεδόν βέβαιο ότι μια καταστροφή, όπως πυρηνικός πόλεμος ή υπερθέρμανση του πλανήτη, θα πλήξει τη Γη», προειδοποίησε.
Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι οι επιστημονικές και τεχνολογικές πρόοδοι θα επιτρέψουν τελικά στους ανθρώπους να εξαπλωθούν ακόμα και πέρα από το ηλιακό μας σύστημα. Θα είναι η μόνη ασφαλιστική δικλίδα, είπε, για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν κορυφαίοι κοσμολόγοι όπως οι Νομπελίστες Φρανκ Βίλτσεκ και Σαούλ Περλμούτερ. Ο αστρονόμος Μάρτιν Ρις χαρακτήρισε το Χόκινγκ έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς από την εποχή του Aϊνστάιν.
Στην ομιλία του, μέσω υπολογιστή, ο καθηγητής που διαγνώστηκε στα 21 του με ανίατη νευρομυική ασθένεια, είπε ότι ήταν μάλλον μέτριος μαθητής. «Οι εργασίες μου ήταν πολύ ακατάστατες και τα γράμματά μου προκαλούσαν απελπισία στους καθηγητές μου.» Ως φοιτητής στην Οξφόρδη, «υπολόγισα κάποτε ότι στα τρία χρόνια που ήμουν εκεί, εργάστηκα περίπου χίλιες ώρες, δηλαδή κατά μέσο όρο μια ώρα την ημέρα. Δεν είμαι υπερήφανος γι' αυτό».
«Να έχετε περιέργεια»
Ερευνητής εδώ και μισό αιώνα, ο Χόκινγκ διακρίθηκε για τις μελέτες του πάνω στις μαύρες τρύπες και την κβαντική κοσμολογία. Η εκλαϊκευμένη προσέγγισή του έκανε γνωστές τις ιδέες του σε ανθρώπους εκτός του ακαδημαϊκού χώρου. Το πρώτο του βιβλίο, «Το Χρονικό του Χρόνου», έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα.
«Να έχετε περιέργεια», ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλία του. «Να θυμάστε να κοιτάζετε ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σας», είπε και καταχειροκροτήθηκε. «Προσπαθήστε να ερμηνεύετε όσα βλέπετε και όσα κάνουν το σύμπαν να υφίσταται. Να έχετε περιέργεια. Και, όσο δύσκολη κι αν μοιάζει η ζωή, πάντοτε υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε με επιτυχία. Αυτό που μετράει είναι να μην τα παρατάτε».