Κόσμος
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2002 08:00

Γερμανία : Χωρίς αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις για αυξήσεις μισθών

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις για αυξήσεις μισθών στους εργαζόμενους στη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων που εκφράζονται φόβοι ότι θα πλήξουν την πορεία ανάκαμψης της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη. Το συνδικάτο των εργαζόμενων στη βαριά βιομηχανία «IG Metall», ανακοίνωσε ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία με την εργοδοσία παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και πλέον θα κληθούν οι εργαζόμενοι να αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις του κλάδου.

«Οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν, μπορούμε να πούμε ότι απέτυχαν», δήλωσε ο Μπέρτολντ Χούμπερ, εκπρόσωπος του συνδικάτου «IG Metall» στις επαφές με την εργοδοτική πλευρά.

Οι συνδικαλιστές ζητούν αύξηση 6,5% για να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι τα δύο τελευταία χρόνια, αφού οι αυξήσεις κατά 3% το 2000 και 2,1% το 2001 εξανεμίσθηκαν λόγω του πληθωρισμού. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων είναι πλήγμα και για τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, καθώς υπάρχει κίνδυνος εάν αποφασισθούν απεργιακές κινητοποιήσεις να ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας.