Την πρότασή του για ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές και εντός του Μαρτίου, αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, επανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.
Την πρότασή του για ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εθνικές εκλογές και εντός του Μαρτίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, επανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινέσει σε πρόταση που δεν θα συνάδει με το συμφέρον της χώρας και τόνισε πως «θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες καταστατικές μας δεσμεύσεις». Πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή προγραμματικής συνδιάσκεψης πριν τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του τακτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο. Ως μήνα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών προσδιόρισε τον Απρίλιο.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τα στελέχη του Κινήματος να επιδείξουν πνεύμα ενότητας και να υποτάξουν το προσωπικό συμφέρον στο εθνικό, αλλιώς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της χώρας να βγει από τη σημερινή κρίση.
Επανέλαβε επίσης τη στήριξή του στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου και τόνισε πως οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών δεν πήγαν και δεν θα πάνε χαμένες. Η ιστορία θα γράψει ότι πετύχαμε τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους στον κόσμο, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε περήφανος για τη μάχη που έδωσε προκειμένου να μην χρεκοπήσει η χώρα και ανέφερε πως χρειάστηκε να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις, για τις οποίες, όπως είπε, δεν μετανιώνει.
«Προλάβαμε μια άτακτη χρεοκοπία που θα ήταν αναπόφευκτη αν η Ελλάδα δεν είχε αλλάξει κυβέρνηση», δήλωσε, τονίζοντας ότι καμία άλλη χώρα στην υφήλιο δεν είχε να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό δημοσιονομικό πρόβλημα. Κανονικά η Ελλάδα έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει στις 19 Μαΐου 2010, υποστήριξε.
«Εμείς προλάβαμε τη χρεοκοπία, οι προηγούμενοι έφυγαν κακήν κακώς», τόνισε. «Ουτε λυπάμαι, ούτε μετανιώνω. Ειμαι περήφανος που έδωσα μια τέτοια μάχη σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας πάντως πως έγιναν κάποια λάθη. «Και λάθη έκανα και έμαθα από αυτά» είπε.
«Αν πάλι έπρεπε να αποφασίσουμε, πάλι τις ίδιες προτεραιότητες θα είχαμε» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο η Ελλάδα αλλά τον έχει αποφύγει προς το παρόν. «Μας έχει δοθεί η δυνατότητα να δώσουμε νέες βάσεις στη χώρα.»
Αν δεν φτιάξουμε θεσμούς και δημόσια διοίκηση, η κακοδαιμονία δεν θα φύγει, επισήμανε.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι βαθιά διαρθρωτικό. Για να γίνουν αλλαγές χρειάζεται χρόνος, είπε. Εμείς είμαστε μόνο δυο χρόνια στην εξουσία, ανέφερε, τονίζοντας πως «οι προηγούμενοι μας άφησαν παντελή έλλειψη αξιοπιστίας». Έπρεπε να κάνω τα πάντα για να αποφύγω τη χρεοκοπία, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.
Υπεραμυνόμενος της πολιτικής που άσκησε το κόμμα του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ κοίταξε το συμφέρον της πατρίδας ως ύψιστη προτεραιότητα. «Ξεκινήσαμε αμέσως και βάλαμε πλάτη.» Αντιθέτως, είπε, η ΝΔ δεν αποφάσισε, δεν έπαιρνε πρωτοβουλία, παρά μόνο στρογγυλοκάθισε στην εξουσία.
«Κρινόμαστε για μια διετία και μόνο, ούτε καν για μια τετραετία», είπε και κατηγόρησε τη ΝΔ για τακτικισμούς. Όποια κριτική κ αν μου ασκήθηκε, έζησα πιο κοντά από τον καθένα τι θα πει κρίση. Τι θα πει να γυρνά τον κόσμο για να πείσεις ότι η πατρίδα σου είναι αξιόπιστη, τι θα πει πίεση από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ακόμη στην πρότασή του για δημοψήφισμα, λέγοντας ότι θα ήταν λυτρωτικό να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός για το μέλλον του. Ωστόσο, πρόσθεσε, η αντιπολίτευση φοβήθηκε το λαό, όπως τον φοβήθηκε και η συντηρητική Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη σύγκρουσης με τα ισχυρά παρασιτικά συμφέροντα του τόπου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν έχει καμία προσωπική βεντέτα με κανέναν. Αλλά δεν μπορώ να ανεχθώ πολιτικές που μας κρατάνε πίσω, είπε. Θέλω καθαρές σχέσεις, τόνισε, κάνοντας μάλιστα αναφορά και στον ρόλο των ΜΜΕ.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στο δύσκολο εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, τονίζοντας πως η οικονομική ισχύς μεταφέρεται πλέον στις χώρες της ανατολής, στις αναδυόμενες οικονομίες. Πρέπει να γίνουμε ξανά ανταγωνιστικοί, είπε. «Η δικιά μας πολιτική πρέπει να εγγυηθεί ότι θα γίνουμε όλο και πιο αυτοδύναμοι.»
ΝΔ: Αμετανόητος ο Γ. Παπανδρέου
Σκληρή κριτική άσκησε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, στον Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή την ομιλίου του στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.
«Την ώρα που κάθε Ελληνικό σπίτι ζει στην αγωνία και την αβεβαιότητα, την ώρα που οι νεόπτωχοι της πολιτικής Παπανδρέου δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο των κυβερνήσεών του, ο ίδιος εμφανίζεται αμετανόητος, δηλώνοντας ότι ούτε καν λυπάται για τα ερείπια που αφήνει πίσω του», δήλωσε ο κ. Μιχελάκης.
«Δυστυχώς, στην πολύωρη ομιλία του, δεν είπε ούτε μια φορά τη λέξη συγγνώμη. Αντίθετα, με απύθμενο θράσος υπερασπίστηκε τις αποφάσεις του, που οδήγησαν τη χώρα στην απαξίωση και τους Έλληνες στην εξαθλίωση», πρόσθεσε.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει να ζει στη δική του εικονική πραγματικότητα, την οποία, θα θυμούνται ως εφιάλτη για πολλά χρόνια οι Έλληνες».