Κόσμος
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 14:45

Μπανγκλαντές: Ο στρατός «απέτρεψε πραξικόπημα»

Ο στρατός του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι απέτρεψε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα από ομάδα «φανατικών» απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών.

Ο στρατός του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι απέτρεψε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα από ομάδα απόστρατων και εν ενεργεία αξιωματικών.

«Σύμφωνα με σαφείς πληροφορίες που ήρθαν στο φως, ορισμένοι αξιωματικοί στην υπηρεσία του στρατού είχαν εμπλακεί στη αποτρόπαια συνωμοσία για την ανατροπή του συστήματος της δημοκρατικής κυβέρνησης», δήλωσε ο ταξίαρχος Μουχάμαντ Μασούντ Ραζάκ στους δημοσιογράφους.

«Μια ομάδα φανατικών αξιωματικών αποπειράθηκε να ανατρέψει τη δημοκρατική κυβέρνηση. Η απόπειρά τους απετράπη με τις συντονισμένες προσπάθειες στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η απόπειρα του πραξικοπήματος είχε υποκινηθεί από «υπηκόους του Μπανγκλαντές που βρίσκονται στο εξωτερικό και φανατικά θρησκευόμενους αξιωματικούς».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ομάδα μέχρι και 16 σκληροπυρηνικών ισλαμιστών στρατιωτικών -μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο απόστρατοι- εμπλέκονται στην απόπειρα. Όπως είπε, κάποιοι βρίσκονται υπό κράτηση και θα παρουσιαστούν ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου.

Το Μπανγκλαντές έχει πλούσιο ιστορικό στα πραξικοπήματα μετά την ανεξαρτησία του το 1971, με στρατηγούς να διοικούν τη χώρα επί 15 χρόνια μέχρι το 1990.

Η Χασίνα ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2009 και έκτοτε αντιμετωπίζει απειλές από ισλαμιστικές και άλλες ριζοσπαστικές οργανώσεις.

Στάση στις παραστρατιωτικές δυνάμεις της χώρας το Φεβρουάριο του 2009 ξέσπασε στη Ντάκα και εξαπλώθηκε σε ακόμη 12 πόλεις, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 70 άνθρωποι, μεταξύ του 51 αξιωματικοί του στρατού.