Πολιτική
Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 14:48

Στις 18.00 η σύσκεψη Λ. Παπαδήμου με τους αρχηγούς

Σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, θα έχει στις 18.00 ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά τις αλλεπάλληλες χωριστές συναντήσεις που είχε μαζί τους για το θέμα του PSI και τη δανειακή σύμβαση.

Σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, θα έχει στις 18.00 ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά τις αλλεπάλληλες χωριστές συναντήσεις που είχε μαζί τους για το θέμα του PSI και τη δανειακή σύμβαση.

Τελευταία χρονικά συνάντηση ήταν αυτή με τον πρόεδρο της ΝΔ, μετά το πέρας της οποίας δεν έγιναν δηλώσεις. Προηγήθηκαν οι συναντήσεις του κ. Παπαδήμου με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, ο Πρωθυπουργός ζήτησε απόλυτη συνοχή και στήριξη στο έργο της κυβέρνησης. Τέθηκαν όλα τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει μια σαφή θέση, εν όψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ υπήρξε και εκτενής ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τη θέση του κόμματος πως η χώρα και η ελληνική κοινωνία δεν αντέχουν άλλη ύφεση.

Νωρίτερα, στη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον κ. Παπανδρέου συζητήθηκε η πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ έμφαση δόθηκε στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την επόμενη εβδομάδα με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Επί τάπητος τέθηκε και η πορεία του PSI όπου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις κρίσιμες συζητήσεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, στη διάρκεια σημερινής του ομιλίας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά χαρακτήρισε κρίσιμη την απογευματινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό.

«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Δεν με φοβίζει η κρίση αλλά η ακρισία κάποιων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ενώ αναφερόμενος στην εξέλιξη του PSI τόνισε ότι βρίσκεται σε κομβικό σημείο και ότι υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.

Ο κ. Καρατζαφέρης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για πιο ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα και για μια κυβέρνηση εθνική και όχι κομματική. Επανέλαβε ότι οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν πολύ αργότερα και τις χαρακτήρισε περιττή πολυτέλεια εν μέσω της κρίσης.

«Δεν είναι δυνατόν αρχές Μαρτίου να πάμε στην κάλπη και στην προεκλογική εκστρατεία και την προηγούμενη μέρα να έχουμε ψηφίσει το μνημόνιο το οποίο αλλάζει τη ζωή όλων των Ελλήνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε εξάλλου ευρεία σύσκεψη με εννέα υπουργούς, τους κ.κ. Βενιζέλο, Γιαννίτση, Αβραμόπουλο, Χρυσοχοΐδη, Βορίδη, Κουτρουμάνη, Παπαϊωάννου, Ρέππα και Καψή, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συζητείται στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι στα κρίσιμα νομοσχέδια που άπτονται της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και είναι υποχρέωση της χώρας δεν χωρούν παλινωδίες και δεύτερες σκέψεις, αλλά χρειάζεται η ενεργός στήριξη και των τριών κομμάτων.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Εντός της ημέρας ο Πρωθυπουργός αναμένετο επίσης να συναντηθεί εκ νέου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα. Η χθεσινή συνάντηση, με τη συμμετοχή και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, διήρκησε δύο και πλέον ώρες, χωρίς να υπάρξουν δηλώσεις. Συμφωνήθηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις σήμερα αφού εκτιμηθεί η μέχρι τώρα πορεία τους. Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν χθες μετά τη διακοπή τους την περασμένη εβδομάδα.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νew York Times ο κ. Παπαδήμος ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την εισαγωγή στη ελληνική νομοθεσία διάταξης για συλλογικές ρήτρες δράσης (Collective Action Clauses - CAC), oι οποίες θα επιβάλλουν την υπαγωγή του συνόλου των πιστωτών στο PSI.

Οπως επεσήμανε, αν η Ελλάδα δεν πετύχει συμμετοχή 100% στο PSI για να μειώσει το χρέος της κατά 100 δισ. ευρώ περίπου, η χώρα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσει νόμο που να αναγκάζει τους ομολογιούχους να υποστούν τις προβλεπόμενες απομειώσεις. «Είναι κάτι που θα πρέπει να εξεταστεί υπό το φως των προσδοκιών για το βαθμό της συμμετοχής που θα επιτευχθεί...Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Εξαρτάται από το ποσοστό», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής πόσο σημαντικό είναι να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για την ανταλλαγή ελληνικού χρέους μέχρι τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.

«Να σας πω την αλήθεια μέχρι αύριο το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι μέχρι τη Δευτέρα που θα προσέλθει στο Eurogroup, θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πολλά. «Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή της τελικής μάχης για το PSI, το νέο πρόγραμμα, που θα συνιστά και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του τόπου τουλάχιστον μέχρι το 2015», τόνισε. «Μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι», τόνισε, «θα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί πάρα πολλά πράγματα- και την άλλη Δευτέρα να έχουμε οριστικά σχήματα και για το νέο πρόγραμμα και όχι το PSI. Δεν υπάρχει περιθώριο, ιδέες για θέματα που θεωρούνται επείγοντα να τεθούν μετά».