Κόσμος
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012 11:25

Πεκίνο: Στη δημοσιότητα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Δεν είναι μυστικό ότι το Πεκίνο συγκαταλέγεται στις πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο. Η αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα, η οποία πραγματοποιεί εδώ και χρόνια τις δικές της μετρήσεις, συχνά χαρακτηρίζει «επικίνδυνα» τα επίπεδα μόλυνσης στην πρωτεύουσα.

Δεν είναι μυστικό ότι το Πεκίνο συγκαταλέγεται στις πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο. Η αμερικανική πρεσβεία στην Κίνα, η οποία πραγματοποιεί εδώ και χρόνια τις δικές της μετρήσεις, συχνά χαρακτηρίζει «επικίνδυνα» τα επίπεδα μόλυνσης στην πρωτεύουσα. Τα δεδομένα αυτά ωστόσο αποκλίνουν από αυτά των κινεζικών αρχών που, υποκύπτοντας στις πιέσεις, έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομερέστερα στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζονται... μάλλον επιεική σε σχέση με τα αντίστοιχα αμερικανικά.

Είναι η πρώτη φορά που το Πεκίνο αποκαλύπτει τις μετρήσεις μικροσωματιδίων PM 2,5, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του κέντρου περιβαλλοντικών μετρήσεων της πόλης. Τα συγκεκριμένα μικροσωματίδια, που το μέγεθός τους είναι περίπου το 1/30 της διαμέτρου μιας τρίχας, μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και γι' αυτό η μέτρησή τους θεωρείται αρκετά αξιόπιστη για την αξιολόγηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα.

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών μετρά αυτά τα μικροσωματίδια με μία συσκευή στην οροφή του κτηρίου της και στη συνέχεια δημοσιοποιεί τα στοιχεία. Οι κινεζικές μετρήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα το σαββατοκύριακο συλλέχθηκαν από σταθμό που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 7 χιλιομέτρων δυτικά της Πλατείας Τιενανμέν και συνοδεύονταν από την υποσημείωση να χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς.

Πώς όμως αξιολογούνται τα κινεζικά δεδομένα; Ενδεικτικά, το μεσημέρι του Σαββάτου, η μέτρηση ήταν 0,015 mg ανά κυβικό μέτρο που, με βάση τα πρότυπα της αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ), θεωρείται «καλή» αν κάποιος εκτεθεί επί ένα 24ωρο σε τέτοια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Την ίδια ώρα όμως, η μέτρηση της αμερικανικής πρεσβείας όπως αναρτήθηκε στο Twitter, ήταν «μέτρια» με βάση πάντα τα πρότυπα της ΕΡΑ.

«Λίγο καχύποπτος» για τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κίνα δηλώνει και ο σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος Στίβεν Άντριους, ο οποίος μελετά τα στοιχεία αυτά εδώ και 6 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε 24 ώρες, το Πεκίνο έδωσε επτά φορές ωριαίες μετρήσεις της τάξεως των 0,003 mg ανά κυβικό μέτρο, οι οποίες χαρακτηρίζονται «πολύ χαμηλές», όταν μέσα σε δύο χρόνια -το 2010 και το 2011- η πρεσβεία έκανε 15.000 ωριαίες μετρήσεις, εκ των οποίων μόνο οι 18 ήταν «πολύ χαμηλές». «Οι συγκεντρώσεις PM2,5 ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή, οπότε δεν είναι δυνατό να γίνει άμεση σύγκριση, όμως τα στοιχεία που αναφέρθηκαν μου φαίνονται εξαιρετικά χαμηλά», λέει ο Άντριους.

Πρωτοχρονιάτικες... μετρήσεις

Οι μετρητές «χτύπησαν κόκκινο» για λίγες ώρες, το βράδυ της Κυριακής, όταν εκατομμύρια Κινέζοι γιόρτασαν την έλευση του νέου έτους με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα, επιβαρύνοντας παράλληλα την ατμόσφαιρα με περισσότερα χημικά και μικροσωματίδια, παρά τις εκκλήσεις να μην το παρακάνουν. Περιβαλλοντικές οργανώσεις πραγματοποιούσαν μάλιστα εκστρατεία στο Διαδίκτυο, καλώντας τους να δωρίσουν τα χρήματα που θα δαπανούσαν για πυροτεχνήματα σε πρωτοβουλίες για την αγορά συσκευών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι αρμόδιες δημοτικές αρχές έχουν αναγνωρίσει τα προβλήματα που προκαλούν τα πυροτεχνήματα, όχι μόνο στην ατμόσφαιρα, αλλά και στην υγεία μεταξύ άλλων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο επιβλήθηκε απαγόρευση στα λιγότερα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, ενώ υπήρξαν και εκκλήσεις προς τον κόσμο να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις π.χ. κροτίδες – εκκλήσεις που δεν εισακούστηκαν, όπως εύκολα θα διαπίστωνε κανείς παρακολουθώντας τους ξέφρενους πανηγυρισμούς για την έλευση της Χρονιάς του Δράκου.