Θέμα αντικατάστασης των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη έθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου διαβιβάζοντας σχετικό ερώτημα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.
Eρώτημα για την αντικατάσταση ή όχι των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη διαβίβασσε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Στο έγγραφό του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε και τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νικόλαο Παντελή, ο οποίος είναι και επόπτης των Πεπόνη και Μουζακίτη) αφήνει αιχμές σε βάρος των δύο εισαγγελέων για τις καταγγελίες που είχαν κάνει περί παρεμβάσεων στο έργο τους.
Ειδικότερα ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει: «Η αντιμετώπιση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή και στην οικονομία αποτελεί, πλέον, εθνική προτεραιότητα. Η καταπολέμηση της συνιστά αδιαπραγμάτευτο στόχο, για όλες τις συνταγματικά κατοχυρωμένες λειτουργίες και θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας. Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου θεσμού του οικονομικού εισαγγελέα. Η εθνική αυτή προσπάθεια δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από "γκρίζες", νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες για πρόσωπα και συμφέροντα που δήθεν παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναζήτησης της αλήθειας. Στο βαθμό που υπάρχουν, το χρέος αναζήτησης και καταλογισμού των ευθυνών ανήκει αποκλειστικά στην ίδια τη Δικαιοσύνη».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογραμμίζει προς τα μέλη του Συμβουλίου ότι εάν αποφασίσουν να αντικαταστήσουν τον κ. Πεπόνη και τον κ. Μουζακίτη, τότε να ορίσουν «δύο νέους Αντεισαγγελείς Εφετών με αρμοδιότητα την έρευνα του Οικονομικού Εγκλήματος, οι οποίοι θα μπορούν να διεκπεραιώσουν το σημαντικό και πολύτιμο αυτό έργο τους με τη νηφαλιότητα, την ανεξαρτησία, την υπευθυνότητα και φυσικά την αξιοπιστία που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την αποτελεσματική άσκηση των σχετικών καθηκόντων τους».
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Ρένα Ασημακοπούλου μέσα στις επόμενες ημέρες θα ορίσει εισηγητή επί του ερωτήματος του κ. Παπαϊωάννου για την αντικατάσταση των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, καθώς και την ημέρα που θα συνεδριάσει το Συμβούλιο για να λάβει σχετική απόφαση.
Ο κ. Μουζακίτης σε δήλωσή του αναφέρει ότι «ήταν μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων και των δικαιωμάτων του υπουργού Δικαιοσύνης να αποστείλει το ερώτημα αντικατάστασής μας». Και προσέθεσε: «Εναπόκειται πλέον στην κρίση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Εγώ θέλω να συνεχίσω να υπηρετώ τη δικαιοσύνη ως οικονομικός εισαγγελέας. Αλλά, όπου αλλού κι αν με τοποθετήσει η υπηρεσία μου, θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου».
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Παπαϊωάννου ότι έπληξε εκείνος και ο κ. Πεπόνης το κύρος της Δικαιοσύνης με τις ενέργειές τους, απάντησε: «Εμείς πλήττουμε τη φοροδιαφυγή. Μέσα σε 2 - 2,5 μήνες μελετήσαμε εκατοντάδες φακέλους φοροφυγάδων, δώσαμε παραγγελία για τη σύλληψη περισσοτέρων από 300, σε ολόκληρη την Ελλάδα κι όλα αυτά χωρίς να έχουμε την παραμικρή βοήθεια. Επτά μήνες ζητούσαμε έστω κι έναν δικαστικό υπάλληλο να μας συνδράμει. Εμείς συνεχίζουμε το έργο μας. Μέχρι και το τελευταίο λεπτό που θα είμαστε εδώ».
Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να μην αποδεχθεί το αίτημα αντικατάστασης (παραίτησης) των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.
ΝΔ: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για δεύτερη φορά
Η ενέργεια του κ. Παπαϊωάννου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, η οπιοία έκανε λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη για δεύτερη φορά. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης: «Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου, με έγγραφό του προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, θέτει θέμα απομάκρυνσης των Οικονομικών Εισαγγελέων κυρίων Πεπόνη και Μουζακίτη από τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Επιτιμά τους δικαστές γιατί εφάρμοσαν τα συνταγματικώς οριζόμενα. Και αυτό είναι πρωτοφανές. Είναι, άλλωστε, η δεύτερη φορά, που ο κ. Παπαϊωάννου παρεμβαίνει ουσιαστικά στο έργο της Δικαιοσύνης, στοχεύοντας τους δύο Εισαγγελείς. Θυμίζουμε ότι, μόλις πρόσφατα, προσπάθησε να αμφισβητήσει το έργο τους, ισχυριζόμενος ότι, “έπληξαν το κύρος της Δικαιοσύνης”.
Θυμίζουμε, επίσης, ότι αντίστοιχη απόπειρα υπήρξε και από τον κ. Ε. Βενιζέλο, με την προώθηση τροπολογίας, που απέβλεπε δήθεν στην αναβάθμιση του θεσμού. Φαίνεται, τελικά, πως ο κ. Παπαϊωάννου εναρμονίζεται με τις κομματικές ντιρεκτίβες Μπεγλίτη, Λοβέρδου, Ρέππα και Διαμαντοπούλου, τις ύβρεις στη Δικαιοσύνη και τις απειλές τους σ’ ολόκληρη την κοινωνία».
ΛΑΟΣ: Η εμπλοκή των ρόλων κάνει κακό στη Δημοκρατία
«Όσο ανακατευόμαστε στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης, τόσο τους βάζουμε σε πειρασμό να ανακατευτούν και αυτοί σε θέματα της Εκτελεστικής Εξουσίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ και προσθέτει: «Η Βουλή είναι για να νομοθετεί, η Κυβέρνηση για να εκτελεί και η Δικαιοσύνη για να δικάζει. Η εμπλοκή των ρόλων κάνει κακό στη Δημοκρατία».
Αντιδράσεις στην Ολομέλεια της Βουλής
H διαβίβαση του ερωτήματος για την αντικατάσταση ή όχι των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη πυροδότησε αντιδράσεις και στην Ολομέλεια της Βουλής. Για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος μίλησε για «πράξη κομματικής μικρότητας και αντεκδίκησης».
«Όσο ανακατευόμαστε στα εσωτερικά της Δικαιοσύνης τόσο και η Δικαιοσύνη θα ανακατεύεται στην πολιτική. Είμαστε κατηγορηματικοί στο θέμα της διάκρισης των εξουσιών», είπε εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος.
«Πρωτοφανή» και «πραξικοπηματική» χαρακτήρισε την παρέμβαση του κ. Παπαϊωάννου ο Π. Λαφαζάνης για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησε παράλληλα να αποσυρθεί ως «πραξικοπηματικό» «το αίτημα που κουρελιάζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας αντέτεινε πως είναι σαφείς και τεκμηριωμένοι οι λόγοι που επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι «είδαμε πράγματα που τον δικαιώνουν απόλυτα».
Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι «πρέπει να έρθει στη Βουλή ο φάκελος» της δικογραφίας των οικονομικών εισαγγελέων για το έλλειμμα του 2009, ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε σύντομη παρέμβασή του.
Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να παραιτηθούν από τις θέσεις τους καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους. Όμως σύμφωνα και με το δεύτερο πόρισμα του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, που διενήργησε την ένορκη διοικητική εξέταση, «δεν προέκυψε ότι επιχειρήθηκε καμία ποινικώς αξιόλογη παρέμβαση στο έργο τους».
Σε αυτό γίνεται μεν λόγος για κάποιον «έγκριτο» δημοσιογράφο που τηλεφώνησε, μεταφέροντας ότι μεγάλος οικονομικός παράγοντας που έχει σχέση με τράπεζα είναι εξαιρετικά ενοχλημένος κ.λπ., ενώ μετέφερε και σχετικές απειλές. Oι εισαγγελείς δεν έδωσαν κανένα άλλο στοιχείο, με αποτέλεσμα η σχετική καταγγελία να κρίνεται «ατελέσφορη».
ΔΣΑ: Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη
Και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών χαρακτήρισε παρέμβαση αργά το βράδυ, κατά πλειοψηφία, την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος τάχθηκε με την πλευρά της πλειοψηφίας, σε δήλωσή του καταδικάζει απερίφραστα «την αθέμιτη παρέμβαση του κ. Παπαϊωάννου, η οποία καταστρατηγεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Μάλιστα, ο κ. Αδαμόπουλος συνδέει την ενέργεια αυτή του κ. Παπαϊωάννου με το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, να ζητήσει να διαβιβαστεί στην Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο κ. Πεπόνης ζήτησε από τον Αρειο Πάγο να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία που αφορά τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 με σκοπό να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μελών της προηγούμενης κυβέρνησης. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε έντονες πολιτικές αναταράξεις, ενώ παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου παρενέβη στο θέμα ζητώντας να καταθέσει πρώτα εκείνος και οι μάρτυρες που προτείνει και στη συνέχεια να αποφασίσουν οι εισαγγελικές αρχές για την τύχη της έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα σχετικά με το έλλειμμα του 2009. Επίσης, απέρριψε τα περί τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Γεωργίου περίμενε να τον καλέσει ο κ. Πεπόνης να καταθέσει ως ύποπτος, καθώς είχε λάβει σχετική προθεσμία (12.12.2011) και είχε ακολουθήσει σχετική συνεννόηση με τους δικηγόρους του. Όμως, αντί για αυτό ο οικονομικός εισαγγελέας διαβίβασε την υπόθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας να διαβιβαστεί στην Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οικονομικός εισαγγελέας αναφέρει ότι δεν κάλεσε (μετά την προθεσμία που είχε λάβει) τον κ. Γεωργίου να καταθέσει ως ύποπτος, γιατί έκρινε ότι πρέπει να περιμένει πρώτα την απόφαση της Βουλής, καθώς αυτή έχει τη δυνατότητα να παραπέμψει σε δίκη, όχι μόνο τα πιθανώς εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, αλλά και τους συμμετόχους.
Σε άλλο σημείο του σχετικού εγγράφου του ο κ. Πεπόνης αναφέρει ότι δεν κάλεσε τον κ. Γεωργίου για τον πρόσθετο λόγο ότι μία τέτοια ενέργειά του, δηλαδή να κληθεί να καταθέσει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ως ύποπτος, θα αποτελούσε έμμεσα αξιολόγηση αλλά και αποδεικτικό υλικό για τους πιθανά εμπλεκόμενους υπουργούς. Όμως, την αξιολόγηση του υλικού της έρευνας από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών την απαγορεύει ρητά ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, προσθέτει ο κ. Πεπόνης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ