Πολιτική
Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012 10:55

Ανδ. Λοβέρδος: Το θέμα του ωραρίου θα επανέλθει

Η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων είναι σεβαστή, το θέμα όμως θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα με άλλη μορφή, δήλωσε ο υπουργός Υγείας για την απόρριψη της σχετικής τροπολογίας.

Η απόφαση της Βουλής για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων είναι σεβαστή, το θέμα όμως θα επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα με άλλη μορφή, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος για την απόρριψη της σχετικής τροπολογίας κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

«Πρέπει να σεβαστώ την απόφαση της Βουλής, είναι σεβαστή, μου προτάθηκε να κάνω πίσω, όταν όμως πιστεύω ότι κάτι είναι σωστό, δεν μπορώ να κάνω πίσω», ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στο ρ/σ Real FM.

Όσο για τη στάση των βουλευτών που υποστήριξαν ότι δεν ήταν ενήμεροι για τη συγκεκριμένη διάταξη, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως μπορεί οι βουλευτές της ΝΔ να δήλωσαν παρόντες, «αλλά το θέμα το ξέρει η ΝΔ».

Τη δυσαρέσκειά του για την καταψήφιση της διάταξης για τα φαρμακεία, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Ραγκούσης, παρά το γεγονός, ότι, όπως αναφέρει, σέβεται το δικαίωμα του βουλευτή να ψηφίζει όπως εκείνος κρίνει.

Με γραπτή του δήλωση ο κ. Ραγκούσης επισημαίνει πως δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια απόφαση που βάζει το συμφέρον 12.000 επαγγελματιών πάνω από το συμφέρον 11 εκατ. Ελλήνων.

«Δεν μπορεί η Βουλή, που θέσπισε σειρά μέτρων σε βάρος του εισοδήματος τόσων εκατομμυρίων Ελλήνων, να προστατεύει άλλο τις μικρές ολιγαρχίες, ακόμη και αυτά τα κρίσιμα εικοσιτετράωρα, που καθορίζεται το μέλλον του τόπου και της νέας γενιάς», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός, κάνοντας λόγο για «ζήτημα πολιτικής ηθικής, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοσίου συμφέροντος».

Το θέμα, πρόσθεσε, προφανώς και θα επανέλθει την άλλη εβδομάδα, με άλλη μορφή, υπάρχει νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

«Αν έρθει το θέμα την επόμενη εβδομάδα, δεν έχω καμία δυσκολία να το υπερψηφίσω, όπως θα κάνει και η ΝΔ», εκτίμησε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας αιχμές για βουλευτές της ΝΔ που απείχαν σε ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

«Τα σχόλιά μου αφορούν και τους συναδέλφους της ΝΔ που δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία. Δεν θα σηκώσουμε εμείς το βάρος των μέτρων και οι άλλοι μισοί θα αποχωρούν διακριτικά με ελαφρά πηδηματάκια», παρατήρησε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Αρκετοί συνάδελφοι βουλευτές χθες μου έδωσαν την εντύπωση ότι ψήφισαν έχοντας το μυαλό τους πρωτίστως σε οργανωμένες συντεχνίες που εκπροσωπούν και δευτερευόντως ως βουλευτές κι αυτό είναι κατά την εκτίμησή μου ανησυχητικό», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, υποστήριξε ωστόσο πως η ΝΔ υπήρξε πολύ πιο υπεύθυνη στη χθεσινή ψηφοφορία από το ΠΑΣΟΚ: «... Ο κ. Παπανδρέου ήταν στη Κόστα Ρίκα και το κόμμα του ήταν "μπάτε σκύλοι αλέστε"», υπογράμμισε, «ο καθένας ψήφιζε ό,τι ήθελε».

Για «κενό ηγεσίας και πολιτικής διεύθυνσης» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης.

Σε δήλωσή του με αφορμή καταψήφιση του άρθρου 29 του πολυνομοσχεδίου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, και τη γενικότερη εικόνα που παρουσίασε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλίδης ζητεί από τον πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Παπανδρέου, να τη συγκαλέσει άμεσα προκειμένου να συζητήσει τη διάταξη μάχης και τους στόχους και να εκλέξει τον πρόεδρό της.

«Είναι αδιανόητο οι βουλευτές μας να μην αντιμετωπίζουν συντεταγμένα τα πολύ βαρύτερα και κρισιμότερα καθήκοντα που προμηνύονται της αμέσως επόμενες μέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης και προσθέτει: «εξυπακούεται ότι η εκλογή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ανεξάρτητη από τις δρομολογημένες διαδικασίες εκλογής του προέδρου του Κινήματος».

«Αυτό το οποίο έγινε χθες, έδειξε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ασύντακτα», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και υποστήριξε ακόμη ότι «πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες, ούτως ώστε αύριο να μην έχουμε τέτοια κρούσματα που θα δημιουργήσουν τριγμούς στο οικοδόμημα που προσπαθούμε από κοινού να χτίσουμε».

Επιπλέον παρατήρησε ότι «το προσεχές δίμηνο είναι πολύ δύσκολο» και ότι «η Ελλάδα καλείται να δώσει μεγάλες και δύσκολες μάχες» και πρόσθεσε πως «πηγαίνουμε απροετοίμαστοι και πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση εγκυμονεί πολλούς κινδύνους».

Ιδιαίτερα επικριτική ανακοίνωση με αφορμή την καταψήφιση της τροπολογίας εξέδωσε ο Συνασπισμός. Οπως αναφέρει, «μετά το αλαλούμ που επικρατεί στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και την ταλαιπωρία εκατομμυρίων ασφαλισμένων, τις παλινωδίες στην εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων που τινάζουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Λοβέρδος κατάφερε με τις "νυχτερινές" τροπολογίες του για τα φαρμακεία, να εισπράξει, ακόμα και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ένα βροντερό ΟΧΙ».

Ο ΣΥΝ προσθέσει πως «ο υπουργός Υγείας, που απειλεί με "μακελειό" αν πειραχτεί ο μνημονιακός πρώην πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου, προκειμένου να εισπράξει "παράσημα" ως διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει καλά ότι "μακελειό" συντελείται σε βάρος της κοινωνίας, εξ αιτίας των γενικότερων μνημονιακών επιλογών της κυβέρνησης αλλά και αυτών που εφάρμοσε και εφαρμόζει σαν υπουργός Εργασίας και Υγείας».

«Δυστυχώς», καταλήγει, «για τον κ. Λοβέρδο, με την εμμονή που έχει στην εφαρμογή του μνημονίου, δεν μπορεί να δηλώσει ούτε αδιάβαστος».

Ο υπουργός Υγείας, που απειλεί με «μακελειό» αν πειραχτεί ο μνημονιακός πρώην Πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου, προκειμένου να εισπράξει «παράσημα» ως διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζει καλά ότι «μακελειό» συντελείται σε βάρος της κοινωνίας, εξ αιτίας των γενικότερων μνημονιακών επιλογών της κυβέρνησης αλλά και αυτών που εφάρμοσε και εφαρμόζει σαν υπουργός Εργασίας και Υγείας.

Δυστυχώς για τον κ. Λοβέρδο, με την εμμονή που έχει στην εφαρμογή του μνημονίου, δεν μπορεί να δηλώσει ούτε αδιάβαστος!!!

Επίθεση για τα περί «μακελειού»

Στη συνέντευξή του στο Real, ο Ανδρέας Λοβέρδος ρωτήθηκε και για την επίμαχη δήλωσή του περί «μακελειού», για την οποία δέχθηκε σήμερα την επίθεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ρούσσου Παπαδάκη. Σε αναφορά του προς την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο αντεισαγγελέας μιλά για ατυχή δήλωση υπό την κάλυψη της βουλευτικής ασυλίας, που άπτεται της πρόκλησης σε τέλεση πλημμελήματος.

Ο υπουργός Υγείας επέμεινε πάντως στη φράση του, εξηγώντας ότι η αναφορά του αυτή αφορά στην πολιτική και όχι δικαστική διάσταση της υπόθεσης, αφού, όπως είπε, οι δυο δικαστές έπραξαν ορθά και έστειλαν αμελλητί το φάκελο στη Βουλή.

«Η χώρα», εξήγησε, «πάει στον τοίχο με μεγάλη ταχύτητα και (με τη λέξη μακελειό) θέλω με ένταση να πω αυτό που θα γίνει, εάν η Ελλάδα πάει τώρα σε μικροπολιτικούς ανταγωνισμούς». Με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών των Γ. Παπανδρέου και Γ. Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός Υγείας μίλησε μάλιστα για «πολιτική βεντέτα» πίσω από τις αντιπαραθέσεις των κομμάτων για υποθέσεις που «ποινικοποιούνται και γίνονται βεντέτες με το πρόσχημα της αποκατάστασης της δικαιοσύνης».

Κληθείς τέλος, να σχολιάσει τη δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο, ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Το μνημόνιο το ήξερα και έχω γνώμη γι αυτό και το ενέκρινα μετά λόγου γνώση».