Χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου σήμερα, στην πρώτη επέτειο από την έναρξη των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, κάποιοι για να ζητήσουν νέα εξέγερση κατά της εξουσίας του στρατού και κάποιοι για να γιορτάσουν για τις αλλαγές που έχουν επέλθει.
Χιλιάδες Αιγύπτιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου σήμερα, στην πρώτη επέτειο από την έναρξη των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Κάποιοι από τους διαδηλωτές ζητούν νέα εξέγερση κατά της εξουσίας του στρατού ενώ άλλοι γιορτάζουν για τις αλλαγές που έχουν επέλθει από την πτώση του Μουμπάρακ.
«Κάτω η εξουσία του στρατού» και «επανάσταση μέχρι τη νίκη, επανάσταση σε όλους τους δρόμους της Αιγύπτου», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούγονταν.
Ωστόσο, τα ισλαμιστικά κόμματα που αναδείχθηκαν νικητές των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών αντιτίθενται σε μια νέα εξέγερση. «Σήμερα θα γιορτάσουμε την επανάσταση ως επίτευγμα του λαού αλλά παράλληλα θα πιέσουμε για να επιτευχθούν και τα υπόλοιπα αιτήματα της επανάστασης», δήλωσε ο Φαρίντ Ισμαήλ, μέλος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Οι ΗΠΑ, στενός σύμμαχος της Αιγύπτου υπό τον Μουμπάρακ, επαίνεσαν «πολλού σταθμούς στη μετάβαση στη δημοκρατία» αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και η πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου.
«Παρόλο που παραμένουν πολλές προκλήσεις, η Αίγυπτος έχει προχωρήσει πολύ τον τελευταίο χρόνο και ελπίζουμε ότι όλοι οι Αιγύπτιοι θα γιορτάσουν αυτή την επέτειο με το πνεύμα δικαιοσύνης και ενότητας που επικράτησε τον περασμένο Ιανουάριο», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Υπό την ηγεσία του Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι, το στρατιωτικό συμβούλιο έχει δεσμευτεί να παραδώσει την εξουσία σε εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.
Ωστόσο ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας αμφισβητούν τις προθέσεις των στρατιωτικών, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των στρατοδικείων και η χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών αποτελούν ενδείξεις αυταρχισμού παρόμοιου με της εποχής Μουμπάρακ, ενώ παράλληλα εκφράζουν φόβους ότι ο στρατός δεν σκπέυει να παραδώσει την εξουσία.
Ο Ταντάουι από την πλευρά του απέρριψε για μία ακόμα φορά τις κατηγορίες αυτές. «Το έθνος και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ένα σκοπό: να γίνει δημοκρατικό κράτος η Αίγυπτος», δήλωσε χθες σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Ταντάουι.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι 1.959 κρατούμενοι πρόκειται να απελευθερωθούν, επωφελούμενοι ενός μέτρου απονομής χάριτος που ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ταντάουι, ενώ χθες ο ίδιος ανακοίνωσε τη μερική άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει για δεκαετίες στην Αίγυπτο.