Κόσμος
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 10:20

Bιοκαύσιμα από σκωτσέζικο ουίσκι;

Θα μπορούσε η κινητήριος δύναμη της σκωτσέζικης οικονομίας να μετατραπεί σε κινητήριο δύναμη για αυτοκίνητα ή ακόμη και για αεροσκάφη; Αυτό φαίνεται πως πιστεύουν κάποιοι ντόπιοι επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι συγκρότησαν εταιρία με σκοπό να εμπορευματοποιήσουν την παρασκευή βιοκαυσίμων από υποπροϊόντα του ουίσκι.

Θα μπορούσε η κινητήριος δύναμη της σκωτσέζικης οικονομίας να μετατραπεί σε κινητήριο δύναμη για αυτοκίνητα ή ακόμη και για αεροσκάφη; Αυτό φαίνεται πως πιστεύουν κάποιοι ντόπιοι επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι συγκρότησαν εταιρία με σκοπό να εμπορευματοποιήσουν την παρασκευή βιοκαυσίμων από υποπροϊόντα του ουίσκι.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικά χρόνια, όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου χρησιμοποίησαν δείγματα από το αποστακτήριο Glenkichie για να αναπτύξουν μια μέθοδο παραγωγής βιοκαυσίμου από τα δύο βασικά υποπροϊόντα της διαδικασίας: το υγρό που μένει στους χάλκινους άμβυκες και τους χρησιμοποιημένους σπόρους.

Στα αποστακτήρια ολόκληρης της Σκοτίας υπολογίζεται ότι παράγονται κάθε χρόνο 1.600 εκατομμύρια λίτρα τέτοιου υγρού και μισό εκατομμύριο τόνοι υπολειμμάτων κριθαριού, μια τεράστια ποσότητα αποβλήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή βιοβουτανόλης. Οι Σκωτσέζοι ερευνητές λένε ότι το καύσιμο αυτό, που είναι 25 - 30% αποδοτικότερο από την παραδοσιακή βιοαιθανόλη, θα μπορούσε σε μερικά χρόνια να διατίθεται ακόμη και στα πρατήρια καυσίμων. Σε αντίθεση με την αιθανόλη, η βουτανόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από πετρελαιοκινητήρες χωρίς να απαιτείται μετατροπή ή να αναμιχθεί με ντίζελ και βιοντίζελ.

«Η βιομηχανία του σκωτσέζικου malt ουίσκι αποτελεί έτοιμο πόρο για την ανάπτυξη βιοβουτανόλης», λέει ο καθηγητής Μάρτιν Τάνγκνεϊ, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για τη Βιοαιθανόλη στο Πανεπιστήμιο Napier και ιδρυτής της νέας εταιρίας Celtic Renewables. «Το υγρό από τους άμβυκες και οι σπόροι θα μπορούσαν να μετατραπούν σε βιοκαύσιμο ως απευθείας υποκατάστατο των ορυκτών καυσίμων, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, παρέχοντας παράλληλα ενεργειακή ασφάλεια, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και στις απομακρυσμένες τοποθεσίες, όπου παράγεται το ουίσκι».

Πιο βιώσιμο από την καλλιέργεια βιοκαυσίμων

Η εταιρία άρχισε τη λειτουργία της με τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση της Scottish Enterprise και με τις ευλογίες της κυβέρνησης της Σκωτίας. «Το ουίσκι της Σκωτίας φημίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο για την τελειότητά του και αποφέρει τεράστια οφέλη για την οικονομία μας», δήλωσε κατά την παρουσίαση της Celtic Renewables ο υπουργός Ενέργειας, Επιχειρήσεων και Τουρισμού Φέργκους Γιούινγκ. «Είναι λοιπόν απόλυτα λογικό τα υποπροϊόντα αυτής της βιομηχανίας να χρησιμοποιούνται τώρα σε έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο όπως αυτός των βιώσιμων βιοκαυσίμων.»

Επιπλέον, όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές που εργάζονται πάνω στη μετατροπή του μίγματος σε βιοβουτανόλη, η μέθοδος αυτή είναι πιο βιώσιμη σε σχέση με τις καλλιέργειες για παραγωγή βιοκαυσίμων. Το πρότζεκτ χαιρετίζουν και οικολογικές οργανώσεις με τον εκπρόσωπο του σκωτσέζικου παραρτήματος του WWF να επισημαίνει ότι καθώς «η παραγωγή κάποιων βιοκαυσίμων μπορεί να προκαλέσει τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή στα δάση και στην άγρια ζωή, τα αυτοκίνητα που θα τροφοδοτούνται με [βιοκαύσιμο από] ουίσκι μπορούν να βοηθήσουν τη Σκωτία να αποφύγει τη χρήση τέτοιων βιοκαυσίμων».