Το ιρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη, ως απάντηση στο εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης που αποφάσισε η ΕΕ, σύμφωνα με Ιρανούς βουλευτές.
Το ιρανικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει την επόμενη εβδομάδα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη, ως απάντηση στο εμπάργκο εναντίον της Τεχεράνης που αποφάσισε η ΕΕ, σύμφωνα με Ιρανούς βουλευτές.
Η Επιτροπή Ενέργειας του κοινοβούλιο «ολοκληρώνει την επεξεργασία νομοσχεδίου για να σταματήσουν οι εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Εμάντ Χοσεϊνί, εκπρόσωπος της επιτροπής.
«Αν το νομοσχέδιο υιοθετηθεί, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στους Ευρωπαίους, πριν αυτοί εφαρμόσουν τις κυρώσεις», επισήμανε ο ίδιος.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Δευτέρα να επιβάλουν σταδιακό πετρελαϊκό εμπάργκο εναντίον του Ιράν, αλλά και κυρώσεις εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, με στόχο την διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού του προγράμματος.
«Το νομοσχέδιο στοχεύει να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις πωλήσεις πετρελαίου στην Ευρώπη, πριν να ισχύσει το εμπάργκο της ΕΕ», υπογράμμισε άλλος βουλευτής, ο Χασάν Γαφουριφάρντ.
Κάθε νέο πετρελαϊκό συμβόλαιο με το Ιράν απαγορεύτηκε από την ΕΕ, όμως οι χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ιρανικό πετρέλαιο έχουν διορία μέχρι την 1η Ιουλίου να ακυρώσουν το υπάρχοντα συμβόλαια και να βρουν άλλους προμηθευτές.
Το 20% των εξαγωγών ιρανικού πετρελαίου προορίζεται για χώρες της ΕΕ, κυρίως της Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, «οι χώρες που έβαλαν στο στόχαστρο το ιρανικό πετρέλαιο δεν θα παίρνουν ούτε σταγόν», προειδοποίησε ένας άλλος βουλευτής, μέλος της επιτροπής, ο Νάσερ Σουντανί.
Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η χώρα δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις νέες πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ.
«Μια εποχή, το 90% των εμπορίου μας διεξαγόταν με την Ευρώπη, αλλά σήμερα είναι μόλις 10%, και έχουν περάσει τριάντα χρόνια που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν και δεν έχουν σχέσεις με την κεντρική μας τράπεζα. Ο λαός του Ιράν δεν θα επηρεαστεί», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ σε επίσκεψή του στην Κερμάν, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Παρόλ'αυτά ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι «έτοιμη να διαπραγματευτεί» με τους 5+1 (τα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία- συν τη Γερμανία).
«Αυτοί [η Δύση] λένε ότι το Ιράν αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια (...) Γιατί να θέλουμε να αποφύγουμε τις διαπραγματεύσεις; Κάποιος που έχει μια λογική και το δίκιο με το μέρος του δε φοβάται τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Αχμαντινετζάντ, αναφερόμενος έμμεσα στις πρόσφατες δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων που ζητούσαν από την Τεχεράνη να επιστρέψει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.