Κόσμος
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012 13:54

Kαλύτερο για την καρδιά το τηγάνισμα σε ελαιόλαδο;

Μπορεί η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών να προκαλέσει εμφράγματα; «Μύθος», υποστηρίζουν Ισπανοί επιστήμονες, αρκεί όμως οι τροφές αυτές να έχουν τηγανιστεί σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.

Μπορεί η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών να προκαλέσει εμφράγματα; «Μύθος», υποστηρίζουν Ισπανοί επιστήμονες, αρκεί όμως οι τροφές αυτές να έχουν τηγανιστεί σε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο British Medical Journal, οι ερευνητές από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 40.000 Ισπανών ενηλίκων, τους οποίους παρακολουθούσαν επί 11 χρόνια. Κατά την έναρξη της έρευνας κανένα από τα υποκείμενα, ηλικίας 29 έως 69 ετών, δεν έπασχαν από στεφανιαία νόσο. Έως την ολοκλήρωσή της, είχαν καταγραφεί περίπου 600 συμβάντα που συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο, π.χ. εμφράγματα ή στηθάγχη, ενώ 1.135 άνθρωποι είχαν πεθάνει από διάφορες αιτίες.

Οι επιστήμονες όμως είδαν ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων δεν σχετιζόταν με κανένα από αυτά τα επεισόδια, ακόμη και αφότου μετέβαλαν διάφορους παράγοντες όπως η πρόσληψη θερμίδων, η ηλικία, το φύλλο, ο δείκτης μάζας σώματος ή η υψηλή πίεση. «Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, ο μύθος ότι το τηγάνισμα των τροφών είναι γενικά κακό για την καρδιά, δεν υποστηρίζεται από τα διαθέσιμα στοιχεία», λέει ο καθηγητής Μίχαελ Λάιτσμαν από το γερμανικό Πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ.

Ο παράγοντας «Μεσογειακή δίαιτα»

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη βασίζεται στη διατροφή του μέσου Ισπανού, στην οποία κυριαρχούν το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Συνεπώς, το ότι δεν διαπιστώθηκε σύνδεση μεταξύ στεφανιαίας νόσου και τηγανητών, «δεν σημαίνει ότι το να τρώει κανείς συχνά τηγανητό ψάρι με πατάτες δεν θα έχει επιπτώσεις στην υγεία του», προειδοποιεί ο Λάιτσμαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η σύσταση της Βικτόρια Τέιλορ από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας προς τους καταναλωτές «να αντικαταστήσουν κορεσμένα λιπαρά όπως το βούτυρο, το ζωικό λίπος ή το φοινικέλαιο με ακόρεστα έλαια», όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Υπογραμμίζει όμως ότι «ανεξάρτητα από τη μέθοδο μαγειρέματος που χρησιμοποιεί κανείς, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό ποσοστό λίπους συνεπάγεται πρόσληψη πολλών θερμίδων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας».

Οι συντάκτες της έκθεσης εξάλλου επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους μπορούν να βρουν εφαρμογή μόνο σε άλλες μεσογειακές χώρες, οι κάτοικοι των οποίων έχουν παραπλήσιες διατροφικές συνήθειες.