Την Κυριακή θα συζητηθεί στο ιρανικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου στην ΕΕ ήδη από την επόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars επικαλούμενο δήλωση βουλευτή.
Την Κυριακή θα συζητηθεί στο ιρανικό κοινοβούλιο νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου στην ΕΕ ήδη από την επόμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars επικαλούμενο δήλωση βουλευτή.
«Την Κυριακή, η βουλή θα πρέπει να εγκρίνει "διπλά κατεπείγον" νομοσχέδιο που προβλέπει την διακοπή των εξαγωγών του ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη από την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Χοσεΐν Ιμπραχίμι, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής.
Το κοινοβούλιο επιδιώκει να υιοθετήσει την απαγόρευση στις εξαγωγές ώστε να μην επιτρέψει τη σταδιακή εφαρμογή μέσα σε έξι μήνες του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο συμφώνησε η ΕΕ τη Δευτέρα στο πλαίσιο των νέων δυτικών κυρώσεων με στόχο να εξαναγκαστεί το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά του.
Το 18% των πωλήσεων ιρανικού αργού πετρελαίου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 πήγε στην ΕΕ, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφόρησης για την Ενέργεια (EIA), γεγονός που την καθιστά το δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη του Ιράν μετά την Κίνα.
«Αν οι βουλευτές καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι οι ιρανικές πετρελαϊκές εξαγωγές στην Ευρώπη πρέπει να σταματήσουν, το κοινοβούλιο δεν θα καθυστερήσει ούτε στιγμή να ψηφίσει το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Μοαγέντ Χοσεϊνί-Σαντρ, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το FARS.
«Αν οι πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν στην Ευρώπη, που είναι περίπου το 18% (των συνολικών ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών), σταματήσουν, οι Ευρωπαίοι σίγουρα θα αιφνιδιαστούν και θα καταλάβουν τη δύναμη του Ιράν και θα συνειδητοποιήσουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα υποκύψει στις πολιτικές των Ευρωπαίων», πρόσθεσε ο Χοσεϊνί-Σαντρ.
Σε μία ένδειξη ότι το σχέδιο έχει τη στήριξη του Ανώτατου Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο σκληροπυρηνικός κληρικός Αχμάντ Χαταμί είπε μετά τις προσευχές της Παρασκευής: «Γιατί να περιμένουμε έξι μήνες, γιατί όχι τώρα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Έχουν μπλέξει, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια κρίση».
«Ναι, έχουμε δει τις πληροφορίες για τις προθέσεις της Τεχεράνης», είπε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
«Αλλά έχουμε εισάγει τα μέτρα λόγω των μεγάλων ανησυχιών μας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», πρόσθεσε η ίδια.
«Θέλουμε να δούμε το Ιράν να επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συμμετέχοντας σε μία ουσιαστική συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να δείξει προθυμία για να απαντήσει στις ανησυχίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα χωρίς προϋποθέσεις», κατέληξε η εκπρόσωπος.