Κόσμος
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2002 15:51

Απορρίφθηκε προσφυγή για έκδοση εντάλματος σύλληψης του Κίσινγκερ

Ο Βρετανός Πίτερ Τάτσελ δεν κατόρθωσε σήμερα να πετύχει την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του αμερικανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Η προσφυγή του Τάτσελ σε δικαστήριο του Λονδίνου απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι δεν νομιμοποιείται να εκδώσει τέτοιο ένταλμα χωρίς προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Τάτσελ στην προσφυγή του υποστήριζε ότι ο Κίσινγκερ είχε «δώσει εντολές, είχε ενθαρρύνει και είχε βοηθήσει σε εγκλήματα πολέμου στο Βιετνάμ, το Λάος και την Καμπότζη»,όταν ήταν σύμβουλος σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Νίξον, από το 1969 ως το 1973, και υπουργός Εξωτερικών από το 1973 ως το 1977, επί κυβερνήσεων Νίξον και Τζέραλντ Φορντ.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι ο Τάτσελ θα επιστρέψει με νέα προσφυγή σε λίγες ημέρες.

Την περασμένη εβδομάδα ο Μπαλτάθαρ Γκαρθόν, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, ζήτησε απο την Ιντερπόλ να ανακρίνει τον Κίσινγκερ στο Λονδίνο σχετικά με το εάν γνώριζε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής στο διάστημα που κατείχε αξιώματα στην Ουάσινγκτον.