Πολιτιστικά
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 12:53

«Υπηρέτριες» και «The Artist» ανέβασαν τις μετοχές τους

H κούρσα για τα Όσκαρ μπαίνει για στην τελική της ευθεία, και οι υποψήφιες ταινίες έκαναν μια στάση - το Σάββατο που μας πέρασε- για να γίνουν οι απονομές της Ένωσης Κινηματογραφικών Ηθοποιών των ΗΠΑ.

H κούρσα για τα Όσκαρ μπαίνει για στην τελική της ευθεία, και οι υποψήφιες ταινίες έκαναν μια στάση - το Σάββατο που μας πέρασε- για να γίνουν οι απονομές της Ένωσης Κινηματογραφικών Ηθοποιών των ΗΠΑ.

Τις εντυπώσεις έκλεψε η ταινία «Υπηρέτριες», σε σκηνοθεσία Τέιτ Τέιλορ, η οποία απέσπασε τρία βραβεία, ανάμεσά τους και εκείνο για καλύτερο καστ και Α' γυναικείου ρόλου, πράγμα που ανεβάζει τις μετοχές της ταινίας και της δίνει πόντους για την διεκδίκηση χρυσών αγαλματιδίων. Η πρωταγωνίστρια της, Βαϊόλα Ντέιβις, απέσπασε το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου, ενώ η Οκτάβια Σπένσερ έλαβε εκείνο του Β΄ γυναικείου ρόλου. Οι «Υπηρέτριες» απέσπασαν, επίσης, το βραβείο καλύτερου καστ. Η υπόθεση του φιλμ αναφέρεται στο Μισισίπι του 1963, όπου μια νεαρή κοπέλα - η οποία θέλει να γίνει συγγραφέας- παίρνει συνέντευξη από τις μαύρες υπηρέτριες της συνοικίας της, γεγονός που αναστατώνει τη συντηρητική κοινότητα της πόλης της.

Μίνι έκπληξη αποτέλεσε η βράβευση του Γάλλου ηθοποιού Ζαν Ντιζαρντέν, ο οποίος στο «The Artist» ερμηνεύει τον Ζορζ Βαλεντίν, έναν ηθοποιό του βωβού σινεμά που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την έλευση του ήχου. Θυμίζουμε ότι ο 40άχρονος Ντιζαρντέν είχε αντιμέτωπους για το βραβείο στην κατηγορία μεγάλα ονόματα όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ -για τον ρόλο του στην ταινία «Οι Απόγονοι»- καθώς και τον Μπραντ Πιτ -για την ταινία «Moneyball». Στην απονομή για βραβείο B' ανδρικού ρόλου τα πράγματα κύλησαν πιο ομαλά, αφού όπως αναμενόταν την πρωτιά καρπώθηκε ο Κρίστοφερ Πλάμερ για την ερμηνεία του στην ταινία «Πρωτάρηδες», όπου υποδύεται έναν ηλικιωμένο άνδρα, που μετά τον θάνατο της συζύγου του αποφασίζει να αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του.

Τέλος, στην απονομή των βραβείων του Σωματείου Σκηνοθετών είχαμε τον Μισέλ Χαζαναβίσιους του «The Artist» να κόβει πρώτος το νήμα, αφήνοντας πίσω του ονόματα όπως ο Ντέιβιντ Φίντσερ και ο Γούντι Άλεν, σε μια κούρσα που ως πρώτο φαβορί παρουσιαζόταν ο Μάρτιν Σκορτσέζε για το «Hugo». Αξίζει να σημειώσουμε, πως το βραβείο του Σωματείου Σκηνοθετών έχει άμεση σύνδεση με το Όσκαρ σκηνοθεσίας, ενώ μόλις επτά φορές στην ιστορία του θεσμού έχει παρεκκλίνει το αποτέλεσμα της Ακαδημίας από αυτό του Σωματείου Σκηνοθετών.